Ponavljaju se izbori za Gradsko vijeće u G. Kućanu zbog viška „rozih listića“

| 20.5.2021. u 14:03h | Objavljeno u Aktualno

Da je i prije potpisivanja zapisnika indicija kako nije provedeno u redu glasovanje u G. Kućanu - čiji bi rezultat, kao što smo pisali, mogao utjecati i na odnos snaga u Gradskom vjeću -  govori i zabilježba na papiru o višku rozih listića

Osim drugog kruga izbora za varaždinskoga gradonačelnika, koji će se na 51 biračkom mjestu na području Varaždina održati 30. svibnja, istoga dana na biračkom mjestu u G. Kućanu ponovit će se i izbori za varaždinsko Gradsko vijeće.

Naime, odlučujući o prigovoru Narodne stranke - Reformisti, na rad biračkog odbora na biračkom mjestu 049 Gornji Kućan, zapisnik o radu biračkog odbora i rezultate Izbora za gradsko vijeće Grada Varaždina, Županijsko izborno povjerenstvo Varaždinske županije poništilo je glasovanje na tom biračkom mjestu te raspustilo birački odbor.

Narodna stranka Reformisti po punomoćniku Nataliji Martinčević podnijela je prigovor na rad biračkog odbora na biračkom mjestu broj 049 Gornji Kućan, kao i na rezultate izbora za Gradsko vijeće grada Varaždina na tom biračkom mjestu. U prigovoru se navodi da članovi biračkog odbora raspolažu informacijama da je kod brojanja glasačkih listića za članove Gradsko vijeće grada Varaždina utvrđeno da su dva listića u kutiji više od broja birača prema izvodu iz popisa birača. Tvrdi se da navedeno nije evidentirano u zapisniku o radu biračkog odbora, već su podaci u zapisniku popunjeni u gradskom izbornom povjerenstvu čemu su prisustvovali samo predsjednica i zamjenik predsjednice biračkog odbora, bez sudjelovanja ostalih članova biračkog odbora.

Povodom podnesenog prigovora ovo Županijsko izborno povjerenstvo zatražilo je od Gradskog izbornog povjerenstva dostavu potrebnog izbornog materijala I to zapisnika o radu biračkog odbora, izjava o događajima svih članova predmetnog biračkog odbora, utvrđenje gradskog izbornog povjerenstva o predmetnom događaju, preslike Izvatka iz popisa birača za to biračko mjesto, a naknadno je zatražena dostava listića za biračko mjesto broj 049 Gornji Kućan.

Navedene isprave dostavljene su Županijsko izborno povjerenstvo Varaždinske županije koje je utvrdilo da je prigovor osnovan.

- Prema sadržaju zapisnika o radu biračkog odbora za izbor članova gradskog vijeća na biračkom mjestu 049 od 16. svibnja 2021. utvrđeno je da je glasovanju pristupilo ukupno 385 birača, da je u glasačkoj kutiji bilo ukupno 385 glasačkih listića od čega je važećih bilo 377, a nevažećih listića 8. Navedeni zapisnik potpisali su svi članovi biračkog odbora, na zapisnik članovi biračkog odbora nisu imali primjedbi - navodi ŽIP.

U očitovanju na sadržaj prigovora, kako se dodaje, GIP Varaždin je naveo da su nakon završenog glasovanja u sjedište GIP Varaždin izborni materijal s biračkog mjesta broj 049 Gornji Kućan donijeli predsjednica i zamjenik predsjednika biračkog odbora.

- U zapisniku o radu biračkog odbora za izbor članova Gradskog vijeća grada Varaždina nije bila popunjena točka VII što su Imenovani objasnili da izgleda da imaju dva listića viška, ali da je moguće da se radi o dva neiskorištena listića koji su se pomiješali s nevažećim listićima pa birački odbor nije znao do kraja popuniti zapisnik. Nakon pregleda izbornog materijala utvrđeno je da bi dva listića koja nisu bili ispunjeni i izgledali su kao neupotrijebljeni listići moguće se pomiješali s neupotrijebljenim listićima te su ta dva listića pogrešno svrstana u nevažeće. Sukladno tom utvrđenju predsjednica i zamjenik predsjednice popunili su zapisnik sukladno navedenom utvrđenju. GIP Varaždin prihvatio je navedeni zapisnik jer je isti bio potpisan od svih članova biračkog odbora i odgovarao je priloženim glasačkim listićima i izvodu iz popisa birača - navodi ŽIP.

U izjavi predsjednica biračkog odbora, kako se dodaje, Glta Grgić navela je da su brojanjem listića (rozih) utvrdili dva listića viška pa su ponovili prebrojavanje.

- S obzirom da nisu bili sigurni u čemu je greška, nakon čega su po uputi GIP Varaždin sa svim izbornim materijalom predsjednica, zamjenik predsjednice i pet članova biračkog odbora otišli u sjedište GIP Varaždin. Predsjednica I zamjenik su u prisutnosti tih članova GIP Varaždin ponovno prebrojili listiće i utvrdili da su se vrlo vjerojatno neiskorišteni listići pomiješali s iskorištenima. Greška je ispravljena na transparentan način i nije bilo nikakvih prigovora. Istovjetnu izjavu sastavio je zamjenik predsjednice biračkog odbora Goran Leskovar. Član biračkog odbora Ivan Tomašković nije primijenio nikakve nepravilnosti. Član biračkog odbora Dragutin Kralj naveo je da su dva roza listića bila prazna, a bili su pomiješani sa ostalim listićima roze boje i da su ta dva listića bila upitna prilikom višekratnog prebrojavanja, nije siguran kako su ta dva listića dospjela kao višak. Članovi biračkog odbora Željko Mihalić, Andrej Trtinjak i Marijana Berger u svojim izjavama su napisali da je u kutiji za izbor gradskog vijeća bilo dva listića viška. Član biračkog odbora Ivan Kasun napisao je da su bila dva listića viška, ali da ne vidi u čemu je problem ako nisu bili u kutiji. GIP Varaždin nije uspio pribaviti izjave biračkog odbora Vite Draganića i Tene Kuhar - navodi ŽIP.

ŽIP naglašava da nema razloga sumnjati u navode GIP Varaždin koji se zasnivaju na prezentiranom stanju od strane biračkog odbora, ali utvrđuje da postoji sumnja u pogledu činjenice je li u glasačkoj kutiji za izbor članova Gradskog vijeća bilo dva listića više nego je birača prema izvodu iz popisa birača izašlo na glasovanje jer, prema izjavama članova biračkog odbora, proizlazi da su utvrdili postojanje dva listića viška, ali da su tu razliku objasnili mogućnošću da je došlo do nenamjernog miješanja nevažećih i neupotrjebljenih listića.

- Radi nastojanja razrješenja ove sumnje ovo izborno povjerenstvo zatražilo je od GIP Varaždin dostavu listića s biračkog mjesta broj 049 Gornji Kućan. U koverti s oznakom neupotrijebljeni listići za izbor gradskog vijeća grada Varaždina među listićima koji izgledom pokazuju da nisu bili upotrijebljeni u procesu glasovanja nalaze se i dva listića serijskih brojeva 0034724 koji je presavinut na pola i djelomično izgužvan, te broja 0034650 koji je presavinut na četiri dijela i na kojem je kemijskom olovkom u desnom uglu napisano "NE". Navedeni izgled listića kada se usporedi sa ostalim neupotrijebljenim listićima odudara od izgleda neupotrjebljenih listića. Takav izgled predstavlja snažan indiclj, uzet zajedno sa izjavama članova biračkog odbora, da se radi o listićima koji su upotrijebljeni za glasovanje i koji su se našli u glasačkoj kutiji, čime bi u toj glasačkoj kutiji bilo dva listića više nego što je označeno birača u izvodu iz popisa birača. Iz provedenog postupka nije moguće sa sigurnošću utvrditi pravo stanje stvari vezano uz ova dva sporna glasačka listića kao što je već navedeno ovo izborno povjerenstvo nema razlog sumnjati u točnost očitovanja GIP Varaždin na temelju prezentiranog stanja od strane biračkog odbora. No, radi očuvanja vjerodostojnosti izbora, a imajući u vidu odredbu članka 63. stavak 2. Zakona o lokalnim izborima, potrebno je radi otklanjanja ove sumnje ponoviti postupak glasovanja na biračkom mjestu jer će se samo na taj način otkloniti sumnja u vjerodostojnost izbora - zaključuje ŽIP u obrazloženju odluke.

Da je i prije potpisivanja zapisnika indicija kako nije provedeno u redu glasovanje u G. Kućanu - čiji bi rezultat, kao što smo pisali, mogao utjecati i na odnos snaga u Gradskom vjeću -  govori i zabilježba na papiru o višku rozih listića, koji donosimo.