Položeni vijenci u spomen na sve poginule, preminule, nestale branitelje i žrtve rata

VV | 29.5.2023. u 12:40h | Objavljeno u Aktualno

Uoči Dana državnosti Republike Hrvatske koji se obilježava 30. svibnja, kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje, te civilne žrtve Domovinskog rata.

Polaganjem zajedničkog vijenca počast su u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde uz članove mnogobrojnih braniteljskih udruga, predstavnike PU varaždinske, odali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Silvija Zagorec te predsjednik gradskog vijeća grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Pozvavši na minutu šutne za sve poginule i preminule te nestale, župan Stričak je rekao kako je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor te smo tada kao država krenuli putu k osamostaljenju i neovisnosti.

- Zbog našeg puta i stremljenju prema samostalnosti i neovisnosti, međunarodnom priznanju, godinu dana nakon toga dolazi do velikosrpske agresije i većina domovine bila je okupirana. Uslijedile su vojnoredarstvene operacije oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, a nakon toga obnova, ulazak u euroatlantske asocijacije, NATO, EU i ove godine u Schengen i EU zonu. I sve ovo platili smo poginulima u Domovinskom ratu i njihova žrtva nam treba biti nit vodilja - rekao je župan.

Gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je istaknuo kako smo se danas prisjetili svih onih koji su utkali svoje živote u slobodnu i neovisnu Hrvatsku, ali i onih koji su dali doprinos da ova hrvatska država izraste u jednu respektabilnu europsku državu.

- Postali smo članicom Europske unije, NATO-a, Schengenskog prostora, eurozone. Napravljeno je dosta, ali vjerujem da se moglo i više te da ćemo u sljedećem periodu svi zajedno prionuti poslu i izgraditi pravu i demokratsku socijalnu državu - kazao je gradonačelnik.

Ljubica Florijan, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije je naglasila kako je Dan državnosti najveći praznik u Republici Hrvatskoj te joj je drago da se na ovaj način taj praznik obilježava, a kako je istaknula, članovi udruge su odali počast i poštovanje onima koji su snivali o slobodnoj Republici Hrvatskoj, a koju, nažalost, nisu doživjeli.

Molitvu za sve poginule, preminule te nestale predvodio je velečasni Ivica Horvat, a odavanje počasti svojom su nazočnošću uveličali i pripadnici počasne desetine 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” kao i počasna desetina interventne jedinice policije PU varaždinske.