"Položaj udomitelja i udomljene djece u društvu“ tema stručnog skupa u Areni Varaždin Foto: Ilustracija/Pixabay

"Položaj udomitelja i udomljene djece u društvu“ tema stručnog skupa u Areni Varaždin

VV | 15.5.2021. u 11:08h | Objavljeno u Aktualno

"Položaj udomitelja i udomljene djece u društvu“ bila je tema stručnog skupa udomitelja koji je jučer održan u Areni Varaždin u povodu Međunarodnog dana obitelji, 15. svibnja.

U okviru Skupa održana su izlaganja udomitelja iz udruga udomitelja te su predočeni primjeri dobri prakse vezano za djecu iz udomiteljskih obitelji, a održana su i izlaganja predstavnika centra za socijalnu skrb, škole i zdravstva.

Na skupu se ukazalo i koje to poteškoće udomitelji nailaze, kakvu pomoć i podršku imaju prvenstveno od centara za socijalnu skrb, škola i lokalne zajednice, o čemu smo nedavno pisali u Varaždinskim vijestima.

- Varaždinska županija po broju udomitelja nekad vodeća u Hrvatskoj, a danas ih sve manje

Istaknuto je i kako se udomljena djeca i udomitelji često susreću s raznim zaprekama i predrasudama, o  čemu je govorila i Stana Vereš, tajnica udruge Zipka.

- Trenutačno su veliki problemi vezani za udomiteljstvo koje nije u fokusu interesa našeg Ministarstva. Udomitelji se osjećaju obeshrabljeno, nemaju adekvatne opskrbnine koje se nisu povećale 14 godina, dok troškovi života i potrebe djece jesu. Udomitelji se suočavaju s nizom predrasuda, kao i udomljena djeca koja nisu djeca socijalne skrbi, već naša djeca i svi se trebamo uključiti da postanu uspješni mladi ljudi – kazala je.

Upozorila je i da roditelji njegovatelji i udomitelji njegovatelji nemaju ista materijalna prava, iako se u oba slučaja radi o ljudima koji brinu o bolesnoj djeci odnosno djeci s teškoćama u razvoju.

- Zakon nije stavio u ravnopravan položaj sve udomitelje, pa oni koji brinu o teško bolesnoj djeci, nemaju odgovarajuću financijsku potporu za to. Često puta je riječ o udomljenoj teško bolesnoj djeci koja trebaju mnoge preglede i posebnu skrb za što onda sve troškove snose roditelji iz opskrbnine. Diskriminirana su i ta djeca su obzirom da nemaju pravio na invalidninu, dodatak na tuđu pomoć, a s ovim smo upoznali i Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom. Postoji još niz nelogičnosti u zakonskim propisima - upozorila je.

Istaknuto je i kako je udomiteljstvo vrlo odgovorna zadaća jer nije lako odlučiti uzeti dijete na stalnu skrb, obzirom da to zahtjeva 24 satnu angažiranost, pružanje ljubavi i pažnje, brigu o zdravlju, odgoju i obrazovanju te kontakte s biološkim roditeljima djeteta.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.