Poljoprivrednici: "Otvorite tržnice ili slijedi kolaps sektora povrća i cvijeća" Foto: VV arhiva / ilustracija

Poljoprivrednici: "Otvorite tržnice ili slijedi kolaps sektora povrća i cvijeća"

Varaždinske vijesti | 5.4.2020. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga poljoprivrednika (HUP) uputila je apel Ministarstvu poljoprivrede i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske da razmotre ponovno otvaranje lokalnih tržnica diljem Hrvatske, naravno, uz maksimalno pridržavanje svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite RH.

- Naime, kako je velika većina tržnica na otvorenom i postoji slobodna fluktuacija zraka, smatramo da su manja opasnost od zatvorenih trgovačkih centara. Ekonomski su najvažniji mjeseci ispred naših poljoprivrednika, a posebno se to odnosi na cvjećare, povrćare te uzgajatelje presadnica za povrće. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obiteljski obrti te obiteljske tvrtke proizvode preko 150.000 tona povrća (185.752 tona prema DZS) na otprilike 10.000 hektara naravno bez usjeva krumpira. Proizvodnjom povrća, bavi se preko 15.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - napominju iz udruge.

- Uz njih tu su i proizvođači cvijeća kojih je u Hrvatskoj više od 2.000, a uzgajaju na preko 300 hektara cvijeće. Uz njih tu su i rasadnici koji većim dijelom također uzgajaju cvijeće na 357 hektara. Ukoliko se ne dozvoli rad tržnica i/ili specijaliziranih sajmova za navedene poljoprivredne kulture, prijeti kolaps navedenog sektora i sigurna propast 10-ak tisuća OPG, obrta i tvrtki te preko 20.000 tisuća novih ljudi na burzi za zapošljavanje. Naime, gotovo 70% presadnica povrća se prodaje u naredna dva mjeseca, a cvijeća gotovo 95% - upozorili su.

- Hrvatska udruga poljoprivrednika organizirala je proteklih godina sajmove domaćih poljoprivrednih proizvoda diljem Hrvatske, a jedan od najuspješnijih je bio FLORES – sajam cvijeća, ukrasnog bilja i aromatskog bilja Bjelovar, te smo upoznati s problemima koje imaju OPG-ovi, obiteljski obrti te tvrtke u plasmanu. Internet aplikacije koje se sve više pokreću su dobrodošle i poželjne, ali nažalost nisu rješenje za navedene sektore - smatraju iz Udruge.

Svoj apel ministarstvima unutarnjih poslova, zdravstva, poljoprivrede i uprave, te Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uputili su i iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život", tražeći hitnu reakciju i rješenje problema, uz pridržavanje svih propisanih higijenskih i drugih mjera, jer se, kako ističu, poljoprivrednicima ne omogućuje normalno poslovanje po zakonu zbog uskrate propusnica.

- Problemi s nedobivanjem propusnice utječu na rad poljoprivrednih gospodarstava u jeku sezone kada moraju imati sve djelatnike i obitelj na raspolaganju, a na obavljanje potrebnih radova obavezuje poštivanje Zakonskih odredbi i Europskih uredbi. Osim toga ne izdavanje propusnica u nekim elementima je kršenje Ustavnih prava na rad i vlasništvo te direktno utječe na poslovanje tvrtki i OPG-a koji se bave poljoprivredom. Zbog nemogućnosti obavljanja posla, vođenja poslovanja i eventualnih problema koji se mogu desiti, više se ne može očekivati odgovornost vlasnika ili nositelja, a samim time niti tvrtke ili OPG za neizvršenje bilo kojih radnji koji su dužni obaviti prema zakonu ili APPRRR - istaknuli su.

Naveli su i probleme s propusnicama za koje traže hitno rješenje:

OPG
1. Izdavanje propusnica članovima OPG gospodarstva
2. Izdavanje propusnica obitelji nositelja OPG gospodarstva, članak 25 Zakona o OPG-u
3. Izdavanje propusnica vlasnicima poljoprivrednog zemljišta i onima koji imaju zemljišta u najmu, a proizvode za vlastite potrebe uz predočenje odgovarajućih dokaza (gruntovni izvadak, ugovor o najmu)
4. Izdavanje propusnica potrebnim djelatnicima za povremene i sezonske poslove u poljoprivredi sukladno posebnom propisu kojim se uređuje poticanje zapošljavanja

TVRTKA
1. Izdavanje propusnice direktoru tvrtke, koji nije zaposlen u tvrtki što je zakonski.
   a. Onemogućen je u obavljanju posla
2. Izdavanje propusnice vlasniku tvrtke, koji nije zaposlen u tvrtki što je zakonski.
3. U aplikaciju dodati dolje navedenu opciju za svrhu izdavanja jer su u poljoprivredi rokovi bitni i potrebno je u jeku poljoprivrednih radova imati mogućnost otići bilo gdje po potrebne sirovine, dijelove i opremu
   a. Nabavka repromaterijala, sirovina, dijelova i opreme

- Također tražimo produženja roka valjanosti za stare propusnice zbog problema sa pristupom aplikaciji i unosom traženih promjena. Ukoliko ne dođe traženih promjena, molimo da nas obavijestite tko preuzima odgovornost za probleme koje će imati tvrtke i OPG-i zbog ne mogućnosti obavljanja zakonski obaveza i poslova - navodi se u priopćenju udruge "Život".