"Poljoprivreda je temelj hrvatskog gospodarstva, moramo financirati što veći broj malih proizvođača" Foto: Ilustracija

"Poljoprivreda je temelj hrvatskog gospodarstva, moramo financirati što veći broj malih proizvođača"

VV | 16.2.2022. u 13:03h | Objavljeno u Aktualno

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), sudjelovala je na izvanrednoj sjednici Odbora na kojoj je francuski ministar poljoprivrede i hrane Julien Denormandie predstavio prioritete francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministar Denormandie naglasio je posvećenost održivosti i samodostatnosti u proizvodnji hrane u EU kroz uvođenje recipročnih okolišnih i zdravstvenih standarda za uvezene proizvode, poticanje niskougljične poljoprivrede te ubrzanje agroekološke tranzicije, s posebnim naglaskom na smanjenje upotrebe pesticida. Također, raspravljalo se i o pitanju "uzgoja ugljika“, problemu deforestacije, oznakama zemljopisnog porijekla i uvođenju uniformiranog europskog sustava za označavanje hrane temeljenog na znanstvenim spoznajama.

- Poljoprivreda nam uvijek mora biti u fokusu jer ona je temelj hrvatskog i europskog gospodarstva te neizostavno pridonosi sigurnosti hrane. Znanost i tehnologija, u kombinaciji s osobnom inicijativom, ključ su razvoja malih poljoprivrednika. S kolegama zastupnicima inzistirala sam na tome da jedan od prioriteta u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici bude financiranje što većeg broja projekata malih proizvođača kao i pokretanje velikog broja malih ciljanih ulaganja koja će stvoriti dodanu vrijednost za cijelu zajednicu. Veliku ulogu u tome imaju mladi poljoprivrednici koji svojim inovacijama mijenjaju koncept bavljenja poljoprivredom i tako odgovaraju na izazove budućnosti - istaknula je eurozastupnica Glavak koja, kao ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, aktivno promiče uključivanje i poticanje mladih koji svoju budućnost vide u poljoprivrednom sektoru i ostanku u ruralnim područjima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci