Poljak: Zatražili smo mobilizaciju sestara, čekamo i ponovno uvođenje testiranja pacijenata Foto: Ivana Dreven

Poljak: Zatražili smo mobilizaciju sestara, čekamo i ponovno uvođenje testiranja pacijenata

| 19.11.2021. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

- U bolnici je danas na liječenju 230 Covid-pozitivnih pacijenata, od kojih je većina, njih 130, smješteno u Klenovniku. U jedinici intenzivnog liječenja nalaze se 22 pacijenta. Nažalost, od Covida-19 bolesti jučer je preminuo još jedan pacijent - osvrnuo se na aktualnu situaciju ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak.

>> U Varaždinskoj županiji 254 novozaraženih koronavirusom, u bolnici na respiratoru 22 osobe

Naglasio je da OB Varaždin ima dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata.

- Trenutno raspolažemo s dovoljno smještajnih kapaciteta, a vodimo računa da i dalje osiguramo dovoljne kapacitet za smještaj i Covid-pozitivnih i ostalih pacijenata koji trebaju liječenje u našoj ustanovi - istaknuo je.

Odgovorio je i na pitanje imaju li dovoljno zdravstvenih djelatnika.

- U srijedu smo od ministarstva zatražili mobilizaciju sestara i odlukom ministra mobilizirano je 16 medicinskih sestara s područja Varaždinske županije, prvenstveno iz Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu i one dolaze sutra da nam pomognu u zbrinjavanju naših pacijenata. Od ministarstva smo zatražili i da se "povuku" naši specijalizanti, koji se nalaze na specijalizaciji u klinikama u Zagrebu, kako bi olakšali rad s Covid-pozitivnim i ostalim pacijentima. Zahvaljujem ovom prilikom svim liječnicima i medicinskim sestrama Opće bolnice Varaždin na sve tri lokacije, koji ulažu iznimno veliki trud i napor u zbrinjavanje svih pacijenata - naglasio je Poljak.

A ima li bolnica dovoljno respiratora?

- Imali smo 38 respiratora, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva, dobili smo šest dodatnih respiratora, te smo kupili dodatnih pet respiratora. Moram napomenuti da u jedinici intenzivnog liječenja imamo sedam kreveta s respiratorom za ne-Covid pacijente, u slučaju kada se dogodi prometna nesreća ili kad bilo koji drugi pacijenti trebaju respirator. Trenutno tako imamo 48 respiratora ukupno te, uz 22 Covid-pacijenta na respiratoru, imamo dovoljne kapacitete - kazao je ravnatelj bolnice.

Komentirao je i strukturu hospitaliziranih Covid-pacijenata, odnosno ima li među njima i djece.

- Trenutno djece nema, imali smo po dvoje djece na pedijatriji. Na odjelu ginekologije trenutno imamo dvije trudnice koje su dobrog zdravstvenog stanja, a jedna je rodilja na našem Covid-odjelu u zgradi neurologije, koja je također dobrog zdravstvenog stanja - rekao je Poljak.

Što se tiče pacijenata hospitaliziranih zbog Covida i onih na respiratoru, kazao je da je među njima 30 posto cijepljenih pacijenata, a necijepljenih je 70 posto.

Osvrnuo se i na funkcioniranje Covid-potvrda u bolnici.

- Sukladno preporukama stožera, mi nemamo problema. Naša bolnica je paviljonskog tipa i na ulasku u svaku zgradu provjeravaju se Covid-potvrde i to dobro funkcionira - rekao je.

Ipak, OB Varaždin od stožera je zatražila da se odobri testiranje pacijenata na prijemu u bolnicu, bez obzira na to imaju li Covid-potvrdu.

- Još uvijek nismo dobili odgovor. Zatražili smo da se ponovno uvede testiranje pacijenata koji dolaze ili na elektivne zahvate ili na preglede kod kojih se generira aerosol. Naime, tijekom proteklog razdoblja imali smo proboje, odnosno pojavu pozitiviteta među osobama koje imaju Covid-potvrdu - napomenuo je Poljak.

Prelazi li bolnica na "hladni pogon"?

- Liječnici su donijeli odluku da nećemo generirati daljnje liste čekanja, već da ćemo sukladno mogućnostima i dalje obavljati i dijagnostičke pretrage i smanjeni operativni program - odgovorio je Poljak.