Poljak: I mi imamo pacijenta koji se žalio zbog ispijanja vode, ali ne treba paničariti

vv | 8.11.2023. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

- U naš objedinjeni hitni prijem primljen je sinoć oko 20.30 sati pacijent, koji je iskazivao smetnje radi pečenja u grlu i ždrijelu, a spomenuo je i da je popio gaziranu vodu - rekao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice u Varaždinu, potvrdivši tako informaciju kako je i u Varaždinu zabilježen slučaj zdravstvenih tegoba nakon konzumacije vode Romerquelle.

Kako je dodao, radi se o pacijentu starosti 50 godina s područja Varaždinske županije, koji radi u prijevozništvu te je putovao iz Zagreba prema Varaždinu.

- Naveo je da je da je popio gaziranu vodu na putu iz Zagreba prema Varaždinu. Nakon obrade naših liječnika, utvrđeno je da se radi o lakšim oštećenjima sluznice grla i usne šupljine te je nakon dijagnostičkih pretraga pušten kući - rekao je Poljak te napomenuo da se vidjelo samo crvenilo.

OB Varaždin prijavila je ovaj slučaj Ministarstvu unutarnjih poslova zbog sumnje na ozljedu kemijskim reagensima.

- U svakodnevnom smo kontaktu s ministrom zdravstva i Ministarstvom zdravstva, apeliramo na sve građane Varaždinske županije da se pridržavaju uputa i smjernica koje daje Hrvatski zavod za javno zdravstvo i zavod za hitnu medicinu i da se ne stvara panika - poručio je ravnatelj OB Varaždin, dodajući da pacijent nije rekao gdje je kupio vodu, odnosno koje je točno vrste voda za koju sumnja da mu je izazvala zdravstvene tegobe.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas je objavio upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine.

- S obzirom na to da do sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, izostavljen je savjet o pijenju vode. Preporuke se mogu izmijeniti ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu - ističu iz HZJZ-a.

Mogući znakovi:
– Promijenjeni okus napitka
– Naglo nastala bol i pečenje usne šupljine
– Krvarenje iz sluznice usne šupljine

Postupak:
1. Odmah ispljunite ostatak tekućine iz usta i prekinite daljnji unos
2. Ne izazivajte namjerno povraćanje
3. Ne uzimajte ništa na usta
4. Sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza
5. Odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194.

Video sadržaj