Policija kontrolira propusnice, objavljeni i kontakti svih županijskih stožera civilne zaštite Foto: ilustracija

Policija kontrolira propusnice, objavljeni i kontakti svih županijskih stožera civilne zaštite

I.D./Varaždinske vijesti | 24.3.2020. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

U ponoć je na snagu stupila Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, stoga su se danas oglasili i iz Policijske uprave varaždinske, pozivajući građane na odgovornost.

- Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su danas, 24. ožujka, započeli s nadzorom provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, koju je donio Stožer civilne zaštite RH s ciljem smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom. Stoga još jednom apeliramo na građane da se striktno i dosljedno pridržavaju svih dosad naloženim mjera Stožera - ističu iz policije.

- Kako bi se spriječilo širenje zaraze, dnevne migracije moraju se svesti na najmanju moguću mjeru, a to znači dosljedno pridržavanje svih mjera iz Odluke. Uspješnost ovih mjera isključivo ovisi o odgovornosti i dosljednosti samih građanima u poštivanju svih zabrana i restrikcija. Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka moguće je samo i isključivo uz valjanu propusnicu izdanu sukladno Odluci. Propusnica mora biti ovjerena i potpisana od strane odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabranog liječnika obiteljske medicine ili nadležnog (gradskog ili općinskog) stožera civilne zaštite - napominje policija.

Objavili su i kontakte svih stožera civilne zaštite u Varaždinskoj županiji - pogledajte OVDJE na poveznici.

- Molimo građane da za sve nedoumice te upite o izdavanju propusnica kontaktiraju stožere putem telefona ili slanjem upita na naznačene adrese e-pošte, a ne dolaskom u prostorije općina ili gradova - naglasili su.

Policijski službenici će na prilaznim pravcima gradovima i drugim naseljima, putem kontrolnih punktova nadzirati provođenje Odluke zbog čega postoji mogućnost stvaranja gužvi. Molimo za strpljenje svih sudionika u prometu, a prednost prolaza imat će vozila hitnih službi.

- Građani svakako trebaju s budnom pažnjom pratiti upute i zapovijedi policijskih službenika na terenu, a prilikom kontrole pripremiti propusnice i osobne dokumente, koje će potom predočiti policijskim službenicima - dodali su iz policije.

- Poštujmo svi zajedno Odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske jer one se donose od strane stručnih ljudi koji su odgovorni i za nas. Budimo svi zajedno odgovorni! - poziva PU varaždinska.

Što će biti s onima koji se ne pridržavaju uputa, pojasnila je pak PU zagrebačka.

- Osobama za koje se utvrdi da ne posjeduju valjane propusnice i ne ispunjavaju pretpostavke za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka izdati će se upozorenje i naredba da postupe po odredbama Odluke te će se poduzimati ostale Zakonom raspoložive mjere u suradnji s nadležnom Službom za inspekciju civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite. Osim toga, osobe će se provjeravati i u evidencijama s ciljem provjere da li im je eventualno izrečena mjera samoizolacije i da li se striktno provode mjere socijalnog distanciranja. U slučaju kršenja mjera samoizolacije obavijestiti će nadležno tijelo Državnog inspektorata. Ujedno, osobama koje se vraćaju u svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka omogućiti će se njihov povratak - navode iz PU zagrebačke.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci