POJAVILE SE UŠI: Katica Čusek Adamić iz varaždinskog ZZJZ o time kako postupiti

| 3.12.2018. u 14:37h | Objavljeno u Aktualno

- Ušljivost je pojava koja se nije i neće se iskorijeniti, dok god je čovječanstva - kaže Katica Čusek Adamić, dr. med.spec. epidemiologije Voditelj HED ZZJZ Varaždinske županije, koja nam je komentirala, ovu još uvijek, tabu temu nakon dojave da su se među učenicima pojavile uši.

Uši i u bogatim i siromašnim sredinama

Problem ušljivosti, kako napominje, stalan je problem u kolektivima, ali na svu sreću uši ne prenose zarazne bolesti, nego samo izazivaju pshofizičku nelagodu. Uši se najčešće prenose izravnim dodirom glave o glavu, a najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle, uz vrat, iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašca-gnjida. Uši nemaju krila i ne mogu letjeti niti skakati kako se često misli, ali se mogu prenijeti na drugu glavu. - Mogu se prenijeti i preko kapa i svih pokrivala za glavu, preko odjeće, koja se navlači preko glave, češljeva, preko jastuka, ručnika, ovratnika na odjeći - ukazuje Čusek Adamić.

Uši se pojavljuju i u bogatim i u siromašnim sredinama, skoro po cijelom svijetu. Često se nađu kod školske i vrtićke populacije, a mogu se “pokupiti” u igraonicama, priredbama, tramvaju, kolektivima.

- Uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolesti, već kvare opće raspoloženje, stvaraju nemir, gubitak sna, remete koncentraciju te izazivaju neugodan osjećaj obilježenosti, koji je često neopravdano vezan uz socijalan status, ukazuje sugovornica.

Kako napominje, ušljivost se utvrđuje pregledom kose, a ako roditelji primijete uši ili gnjide, djecu ne trebaju slati u školu ili vrtić prije nego ih uklone na odgovarajući način. Nužno je odmah obavijestiti kolektiv, školu ili vrtić jer je uš od nekog došla, ali može i nekom drugom isto tako prijeći u kosu. Poželjno je provjeriti i sve ukućane u slučaju da se uši pojave samo kod jednog, a za uklanjanje ušljivosti mogu se koristit razna sredstva i načini.

- Riješiti se uši glave je ogroman i vrlo često posao koji traje duže vrijeme. U pravilu nema brzog i momentalnog rješenja. Od velike je pomoći ukoliko se cijela obitelj uključi. Usredotočiti se treba samo na glavu, ne na okolinu. Iskoristite vrijeme za razgovor s djetetom i ne dijelite njemu i sebi osjećaj krivnje jer dobiti uši je najnormalnija društvena pojava današnjice - ukazuje sugovornica.

Kako postupiti i koje opasnosti donosi ušljivost čitajte u novom izdanju Varaždinskih vijesti