Poduzetnike u Gradu Ivancu upoznali s prijedlogom gradskog proračunu, a oni iznijeli što ih muči

vv | 23.11.2019. u 17:17h | Objavljeno u Aktualno

U petak, 22. studenog, održan je sastanak Poslovnog kluba Ivanec, asocijacije koja okuplja poduzetnike koji posluju na administrativnom području Grada Ivanca. Sastanak je i ovoga puta sazvao gradonačelnik Milorad Batinić. Slični sastanci održavaju se više puta godišnje i na njima se uvijek raspravlja o temama važnim za poduzetnike te o načinima na koje im Grad može pomoći direktno ili indirektno, u sklopu svojih zakonom definiranih ovlasti, a tako je bilo i ovoga puta.

Pozdravljajući poduzetnike, predsjednik Poslovnog kluba Zvonko Ernoić podsjetio da ova udruga nastoji okupiti poduzetnike, senzibilizirati ih za suradnju s Gradom te naći rješenje za pojedine probleme koje artikulira poduzetnička zajednica.

-Iduće godine Poslovni klub obilježit će 10. godišnjicu svoga rada i uvjeren sam da ćemo naći pojedina zanimljiva rješenja koja će poduzetnicima omogućiti lakši hod kroz 2020. – izjavio je Ernoić.

Poduzetnike je pozdravio i gradonačelnik Milorad Batinić te ih pozvao da sami otvore teme i istaknu probleme u čijem rješavanju Grad može direktno pomoći ili biti logistika.

poduzetnici1-221119.jpg

S obzirom na to da Grad želi u planiranje gradskog proračuna za 2020. i pojedinih programa aktivno uključiti i poduzetnike te čuti njihova mišljenja i prijedloge, u nastavku je pročelnica za financije, proračun i gospodarstvo Maja Darabuš nazočne upoznala s prijedlogom proračuna za 2020. koji je planiran u visini od 49 milijuna kuna te ih provela kroz njegovu prihodovnu i rashodovnu stranu. Savjetnik za urbanizam i komunalne poslove Stjepan Vincek predstavio im je 13 milijuna kuna „težak“ program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te program njena održavanja vrijedan 4,3 milijuna kuna.

Direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš nazočne je upoznala s nacrtom prijedloga Programa potpora za malo i srednje poduzetništvo za 2020. godinu te sa širokom paletom financijskih i nefinancijskih potpora koje će im biti na raspolaganju.
Širok spektar gradskih potpora za poduzetnike

Mjere su široke i odnose se na poticaje koje Grad odobrava za ulaganja u Industrijsku zonu, u Poslovnu zonu Ivanec – istok, za ulaganja u brownfield investicije te naročito, za poduzetnike početnike. Mladi poduzetnici jedna su od najvažnijih ciljnih skupina s kojima Grad već naveliko radi i u tom kontekstu nude se poticaji za stanare Poduzetničkog inkubatora, za buduće stanare Virtualnog inkubatora te za sve ostale početnike. Skrenula je i pažnju na stipendije za naukovanje koje Grad poduzetnicima odobrava za učenike koje primaju na praktični rad.

-U pripremi je i poseban program potpora za OPG-ove te naročito, za razvoj turističke djelatnosti (za tvrtke, obrte, OPG-ove i iznajmljivače), a što je direktno vezano uz novo turističko brendiranje Ivanca kao Planinarskog grada – naglasila je L. Labaš.

Nužne potpore za integraciju stranih radnika

U nastavku skupa razvila se širok rasprava. Nada Zver, direktorica Ivančice d.d., najveće tvrtke na području grada, u svjetlu problema nedostatka radne snage i dolaska sve više stranih radnika, predložila je da Grad osigura potporu za program koji bi obuhvatio učenje jezika i integraciju stranaca u novu sredinu, to više što bi od njih korist (putem poreza na dohodak) mogao imati i gradski proračun. Također je predložila da Grad i Poslovna zona svakako u Ivancu nastoje organizirati prezentaciju paketa HZZ-ovih potpora i programa koje je ocijenila vrlo dobrima u pogledu fleksibilnosti za radno intenzivne djelatnosti.

Istaknula je i problem koji jako opterećuje radno intenzivne djelatnosti kao što su obućarska i tekstilna industrija, a to je povećanje minimalnih plaća, što ova vrsta industrije ne može podnijeti pa joj zbog toga prijeti „pucanje“. Izražavajući razumijevanje za problematiku ove branše i za teškoće s kojima se bori – intenzivan rad na normi, niske plaće, nedostatak i nemotiviranost radne snage, M. Batinić je ocijenio da je iznos minimalne plaće realnost i prije svega, politička odluka Vlade. Na sastanku je bilo riječi i o stavu poduzetnika prema ulasku u eurozonu.

-Mi to jedva čekamo. Na negativnim tečajnim razlikama, koje su se godinama kumulirale, izgubili smo jednu tvornicu – izjavila je N. Zver.

O problemima bolovanja radnika

M. Batinić htio je čuti i stav gospodarstvenika o problemu bolovanja radnika, čiji kompletni teret do 42 dana ide na teret poslodavca. Pokazalo se da je to rak rana svih poslodavaca; neki od njih ispričali su kako se bolovanjima čak i manipulira na štetu poduzetnika pa će u tom kontekstu jednodušno podržati stav HUP-a koji predlaže smanjenje trajanja bolovanja na teret poslodavca.

Razgovaralo se i o cijelom nizu drugih tema. Direktor AP-a Varaždin Franc Harapin izrazio je mišljenje da strana radna snaga nije rješenje za Hrvatsku i da su stranci preskupi. Drago Geci iz Poljodoma izrazio je nezadovoljstvo visokim računima za komunalnu naknadu koje dobiva za svoj objekt u Gospodarskoj ulici u Poslovnoj zoni Pojašnjeno mu je, prije svega, da svotu koju je spomenuo treba prepoloviti, jer se 50% odnosi na komunalnu naknadu (koja je prihod Grada), dok je drugih 50% vodna naknada (koja ide Hrvatskim vodama, ali je Grad treba od korisnika naplaćivati temeljem zakona). Također, Gospodarska ulica (Poslovna zona – Ivanec istok) ušla je u 1. zonu naplate komunalne naknade i to zato što je u njoj razina komunalnog standarda jednaka kao i u bilo kojoj ulici u centru.

Nije sve komunalna naknada

- Grad Ivanec preuzeo je zakonsku obvezu po kojoj je dužan na jednoj uplatnici obračunavati i komunalnu naknadu i vodnu naknadu. Vodnu naknadu Grad samo prikuplja i nakon toga je prosljeđuje Hrvatskim vodama. Što se tiče komunalne naknade, njena visina u Ivancu je u prosjeku drugih gradova u Hrvatskoj, odnos tek smo malčice veći iznad sredine – pojasnio je gradonačelnik te podsjetio da Grad Ivanec komunalnu naknadu nije povećavao punih 15 godina.

Povećana je prije dvije godine, naprosto zato što je to bilo nužno jer se dostignuta razina komunalnog standarda (povećan broj rasvjetnih mjesta i troškovi javne rasvjete, potreba održavanja 330 km cesta u gradskoj nadležnosti, zimska služba itd.) ni izdaleka više nije mogla financirati iz sredstava prikupljene komunalne naknade. Stoga je Grad godinama bio prisiljen velika sredstva za to izdvajati iz poreznih prihoda, a to je direktno išlo štetu ulaganja u sve druge djelatnosti koje su u samoupravnom djelokrugu Grada.
Goran Ribić, direktor tvrtke Tesla iz Horvatskog, uputio je Gradu pohvale na brendiranju Ivanca kao Planinarskog grada.

Ribić: Grad je krenuo u pravome smjeru

-Moj je dojam da se krenulo u pravom smjeru te da je cijeli ovaj projekt nije ad hoc ni od jučer, već da je rezultat dugoročnog promišljanja. Pokazuje to i interakcija s gradnjom Muzeja planinarstva, parkirališta za planinare u Prigorcu, uređenje ceste prema skijalištu i dr. Što se muzeja tiče, očekujem naglasak na multidisciplinarnost, na efekt doživljaja i emociju – istaknuo je Ribić te naglasio kako ne bi volio vidjeti da je muzej sveden na prašnjave izloške.

Gradonačelnik ga je po tom pitanju u kraćim crtama izvijestio da je muzejski objekt građevinski dovršen, a da je Grad trenutačno u fazi izrade muzejske koncepcije za što treba dobiti suglasnost mjerodavnih tijela na državnoj razini. S obzirom na to da su za dovršetak muzeja potrebna visoka novčana sredstva, a da ni Ministarstvo kulture ni Grad nemaju dovoljno fiskalne snage da ih financiraju u kraćem vremenskom razdoblju, naglasio je da se po tom pitanju gleda na mogućnost osiguravanja sredstava iz EU fondova.

Sastanak s poduzetnicima, koji je ujedno bio posljednji u ovoj kalendarskoj godini, završio je neformalnim druženjem u blagdanskom tonu.