Poduzetnici u Varaždinu otkrili kako konflikt ili spor koji su njihova svakodnevica pretvoriti u pobjedu Foto: Ilustracija

Poduzetnici u Varaždinu otkrili kako konflikt ili spor koji su njihova svakodnevica pretvoriti u pobjedu

VV | 26.9.2019. u 15:28h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj palači Herzer danas je održana konferencija za poduzetnike pod nazivom "Brže i efikasnije do rješenja sporova“ u organizaciji odvjetnika i izmiritelja s dugogodišnjim iskustvom u pravosuđu iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović, Udruge za mirenje i Grada Varaždina.

- S medijacijom sam se susreo ranije u pedagoškoj karijeri, a rezultati takvog rada s djecom bili su odlični. Djeca su izvrsno reagirala i bilo je posebno iskustvo pratiti kako uspješno rješavaju svoje sukobe. U pravu je to osobito bitno, i drago mi je da se u našem pravnom sustavu promiče ideja medijacije. To je vrlo izazovan i važan proces, osobito u poduzetničkim konfliktima i uvijek ću pružati podršku ovakvim edukacijama. – rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na otvorenju konferencije kojoj je svrha bila upoznati poduzetnike s primjenom principa medijacije u poslovanju i njezinim višestrukim prednostima u rješavanju svih sporova s kojima se u svom poslovanju susreću. Primjena medijacije u poslovanju sprječava financijske gubitke, gubitke poslovnih partnera, klijenata, dobavljača i radnika, a također osigurava i skladno ozračje unutar i izvan organizacije.

- Konflikti su svakodnevica gotovo svakog poduzetnika. Upravljanje konfliktima i sporovima preduvjet je uspješnog poslovanja, a uz primjenu principa medijacije svako poslovanje i svaki poslovni spor moguće je učiniti upravljivim i predvidljivim - naglasila je Kristina Bajsić Bogović, odvjetnica i medijatorica iz Odvjetničkog društva Horvat & Zebec & Bajsić Bogović, te dodala kako je za rasterećenje hrvatskih sudova prijeko potrebno prestati ignorirati medijaciju kao način rješavanja sporova.

- Hrvatska udruga za mirenje osnovana je 2003. godine od grupe entuzijasta, pravnika, među kojima su bili suci, korporativni pravnici i drugi, a koji su bili sudionici prve osnovne obuke za medijatore u Hrvatskoj. Medijacija je nevjerojatno moćan alat za rješavanje svih vrsta konflikata i sporova, ne samo između fizičkih osoba, već i pravnih. Vjerovali ili ne, u medijacijama često rješavamo sporove u kojima je parnica trajala četiri, šest, osam ili više godina. Samo prošle godine u HUM-u je preko 80 posto medijacija završeno pisanom nagodbom, 67 posto medijacija završeno je na prvom i jedinom sastanku, dok su medijacije u prosjeku trajale između pet i sedam sati - zaključio je Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje, nacionalni i internacionalni medijator i trener medijatora.