Podrška inicijativi za izgradnju spomen obilježja za poginule branitelje iz PU varaždinske Foto: MUP

Podrška inicijativi za izgradnju spomen obilježja za poginule branitelje iz PU varaždinske

VV / MUP | 26.1.2019. u 08:21h | Objavljeno u Aktualno

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović održao je jučer sastanak na kojem je dao suglasnost i podršku inicijativi Udruga iz Domovinskog rata, koje su uz potporu saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, te Policijske uprave varaždinske, pokrenule projekt izgradnje spomenika poginulim braniteljima, pripadnicima Policijske uprave varaždinske.

Povod ovoj inicijativi želja je da se na dostojanstven i primjeren način očuva uloga varaždinske policije u Domovinskom ratu koja je, kako je rekao načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, bila nemjerljiva.

– S obzirom da svi imaju svoja spomen obilježja, htjeli bismo da ih imaju i varaždinski policajci. – pojasnio je sukus cijele priče zastupnik Stričak, ujedno i član Udruge specijalne policije RODE te varaždinski branitelj. Njenom će realizacijom i varaždinski kraj dobiti trajnu uspomenu na zaslužne poginule i nestale pripadnike tadašnje Policijske uprave varaždinske.

Uz ministra, sastanku su prisustvovali i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Cvjetko Obradović te zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Vjekoslav Hegedušić, dok su uz spomenute saborske zastupnike bili i predsjednik Udruge specijalne policije RODE Goran Mihalić i predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Varaždin, Darko Posavec, a u ime Policijske uprave varaždinske, njen načelnik Predrag Benčić i, vezano uz projekt izgradnje spomenika u PU varaždinskoj, Dražen Krtanjek.

Sudionici sastanka složili su se da trenutna spomen obilježja varaždinskoj policiji u Domovinskom ratu nisu adekvatna njezinoj ratnoj ulozi, a ministar Božinović je također obaviješten i o koracima potrebne procedure, kao i o točnoj lokaciji na kojoj bi se spomenik izgradio. Primarna intencija je da spomenik bude dostupan svim građanima te sustavno potiče na učenje o ratnom učešću varaždinske policije.

- Svi percipiraju policiju kao onu koja brine o javnom redu i miru, a devedesetih godina prošlog stoljeća policija je bila nositelj obrane i stvaranja države - istaknuo je Mihalić, s čim se složio i Božinović, podsjetivši prisutne da je to činjenica koju Ministarstvo unutarnjih poslova pod ovim rukovodstvom stalno ponavlja.

- Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo policije sustavno rade na vraćanju digniteta Domovinskom ratu, ulozi hrvatske policije u njemu i inzistiraju na dostojanstvenom obilježavanju svih obljetnica važnih vojno-redarstvenih akcija, pogibija i velikih stradavanja pripadnika hrvatske policije - podsjetilo se na sastanku.

– MUP i Ravnateljstvo policije žele aktivnu suradnju po tim pitanjima te da se stalno radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata – zaključio je i glavni ravnatelj policije Milina.