Podolnjak: Povjerenik (još) neće doći - ide odluka o privremenom financiranju

| 29.12.2016. u 20:54h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin ipak neće već početkom iduće godine, odnosno kroz desetak dana, dobiti povjerenika Vlade RH nakon što varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, usprkos svim nastojanjima, nije uspio pridobiti većinu gradskih vijećnika za svoj prijedlog proračuna.  Dio vijećnika, koji u četvrtak nije podržao Habušev prijedlog gradskog proračuna za 2017., glasovat će za privremeno financiranje na sjednici Gradskog vijeća, koja je žurno sazvana za petak, 30. prosinca, s početkom u 17 sati.  

Ukoliko se proračun za narednu proračunsku godinu ne može donijeti prije početka godine za koju se donosi, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, uvodi se privremeno financiranje, i to najduže za razdoblje od tri mjeseca, a raspuštanje Gradskog vijeća i razrješenja gradonačelnika te imenovanje povjerenika slijedi tek ukoliko se prije početka naredne godine ne donese, uz proračun, ni odluka o privremenom financiranju. Potonje se, međutim, neće u petak dogoditi, sudeći prema riječima prof. dr. Roberta Podolnjaka, gradskog vijećnika i saborskog zastupnika Mosta nezavisnih lista.

-Ne bih htio da ispadne da kako kao dio saborske većine želim dovesti povjerenika Vlade RH, rekao nam je Podolnjak, objašnjavajući zašto će u petak dići ruku za odluku o privremenom financiranju.
Budući da je za svoj prijedlog proračuna Habušu od 25 vijećnika osigurao podršku njih 12, dovoljna mu je, osim njih, još samo jedna ruka  za odluku o privremenom financiranju. Dakle, Podolnjakova će biti dovoljna, iako on u petak neće biti jedini koji je dan ranije bio protiv Habuševog prijedloga proračuna, a onda je podržao privremeno financiranje. Naime, kako veli Podolnjak, među takvima bi mogao biti i vijećnik prof. dr. Marijan Cingula, pa čak i nezavisni Zlatan Avar i HSLS-ov Željko Bunić.

Dogodi li se uistinu tako kako najavljuje Podolnjak, gradonačelnik Habuš i aktualni saziv varaždinskoga Gradskog vijeća uspjet će si „kupiti“ još tri mjeseca, ali nakon toga ipak bi mogao doći povjerenik, iako  se redovni izbori održavaju već treće nedjelje u svibnju.

-Ukoliko se do 31. ožujka ne donese proračun za 2017. a istekne rok privremenog financiranja, stječu se zakonski uvjeti za istovremeno raspuštanje vijeća i gradonačelnik, a vlada imenuje povjerenika. S obzirom da će u travnju vlada ionako raspisati redovne izbore koji će se održati u svibnju 2017. vijeće bi ionako bilo raspušteno, a u konkretnom slučaju raspuštaju se oba tijela. Povjerenik vlade će biti u kratkom razdoblju koje će se praktično preklapati s raspisivanjem i provedbom izbora tako da izvrsna vlast neće ni na koji način utjecati na izbore trošenjem proračunskih sredstava, objašnjava Podolnjak.

Osim što osigurava isplatu plaća iz gradskog proračuna i druge osnovne stvari, kako dodaje, privremeno financiranje omogućuje i da vijeće donosi odluke koje su potrebne narednih mjeseci, a koje nisu nužno vezane za financije i proračun.

-Primjerice odluke vezane uz gospodarsku zonu u Brezju kao što smo prodali jednu česticu jednoj tvrtki, napominje Podolnjak govoreći o prodaji parcele za potrebe gradnje novog pogona Farmexa.