Pod sloganom „Primalje su važne“ obilježava se ovogodišnji Međunarodni dan primalja

Varaždinske vijesti | 5.5.2021. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Peti svibnja u cijelome svijetu obilježava se kao Međunarodni dan primalja. Prilika je to da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, a isto tako da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu, te da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Ove godine, Međunarodni dan primalja obilježava se pod sloganom „Primalje su važne“. Posebno je to došlo do izražaja u proteklih teških godinu dana u kojoj su morale doslovno „preko noći“ prihvatiti „novo normalno“.

Ženama su na porođaju i partneri i utjeha i stručna ruka. Zbog epidemiološke situacije privremeno s njima nije mogla na porodu biti njihova odabrana pratnja pa su buduće majke još više povezane s primaljama koje su im partneri kod poroda i pružaju podršku, daju snagu i u naručje predaju najveći dar – njihovo novorođenče, poručuju primalje iz varaždinskog rodilišta.

U varaždinskom rodilištu radi ukupno 28 primalja. Od toga je 21 sa srednjom stručnom spremom, dok je sedam njih prvostupnica primaljstva. Od 2019. na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci otvoren je i prvi Diplomski studij primaljstva koji će ove godine završiti prva generacija.

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja 2021., Međunarodna konfederacija primalja ICM objavljuje izvješće o stanju primaljstva u svijetu. Izvješće je u bitnom orijentirano na neophodno ulaganje u kvalitetnu primaljsku skrb širom svijeta obzirom da ona dokazano utječe na seksualno i reproduktivno zdravlje, zdravlje majki, novorođenčadi, djece i adolescenata. Slogan „Primalje su važne“ je slogan koji vrijedi kroz povijest, a i za budućnost.