Turborotor u Gojancu do Špancirfesta, nakon toga počinje gradnja rotora - u Hraščici! Foto: Krešimir Đurić/Arhiva VV

Turborotor u Gojancu do Špancirfesta, nakon toga počinje gradnja rotora - u Hraščici!

IHR/Varaždinske vijesti | 12.4.2024. u 10:37h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu su danas potpisana dva ugovora koja se odnose na izgradnju prometnica i rekonstrukciju dvaju raskrižja na području Varaždinske županije.

Ugovor za izgradnju još jednog rotora u Varaždinskoj županiji, onog u Hrašćici, projekt "težak" 1,3 milijuna eura te ugovor za izgradnju prključka novom autobusnom kolodvoru u Varaždinskim Toplicama, s uređenjem pješačkih i biciklističkih staza vrijednsoti 1,8 millijun eura danas su u Županijskoj palači potpisali Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta i Goran Tuđan, član Uprave tvtke Colas Hrvatska, koja će izvoditi spomenute radove.

DSC_0778.jpg

- Prije nešto više od godinu i pol dana održali smo sastanak u Varaždinskoj županiji s aktualnim županom Anđelkom Stričakom kako bi se definirali prioritetni projekti za područje Varaždinske županije, ali i cijeli sjever Hrvatske. Jedan od prvih prioriteta je bila brza cesta. Kao što znate, ugovor za izvođenje radova na prvoj fazi izgradnje je potpisan, a kroz ovu godinu očekuje se potpisivanje ugovora za nastavak radova na dionici od Cerja do Ivanca, kasnije do Lepoglave i na koncu Đurmanca. Kroz sedam dana počet će i radovi na turborotoru u Gojancu, za što smo također potpisali ugovor, u pripremi je i gradnja dvije trake istočne obilaznice grada Varaždina, projektiraju se rotori u Sračincu i Cestici, a priprema se i dokumentacija za izgradnju mosta preko rijeke Drave do rotora u Kuršancu - najavio je Leverić i dodao kako se radi o investicijskom ciklusu "teškom" 100 milijuna eura.

- Već sada imamo investicijski boom, a investicije još slijede. Trenutni ciklus ulaganja iznosi 100 milijuna eura, a sve ove investicije planirane su u državnom proračunu, odnosno kreditu kojeg su uzele Hrvatske ceste. Do 2030. godine imamo na raspolaganju 1,4 milijarde eura, a 20 posto tog iznosa, odnosno preko 280 milijuna eura bit će investirano samo na područje sjevera Hrvatske - istkanuo je Leverić.

DSC_0809.jpg

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako mu je drago što se svi projekti o kojima su razgovarali s predstavnicima Hrvatskih cesta prije godinu i pol dana u tijeku realizacije.

- Od tada do danas otvorena je istočna obilaznica Novog Marofa, potpisan je ugovor na izgradnji prve faze brze ceste do Tužnog, završeni su rotori u Knegincu i Bednji, ugovoreni su radovi na izgradnji još dva rotora, Gojancu i Hrašćici, a projektiraju se još dvije trake istočne obilaznice Grada Varaždina. Sve investicije na koje su građani čekali 20 i 30 godina, sada se realilziraju, a ovo je najbolji primjer dobre suradnje lokalne vlasti s državnom razinom jer imat ćemo sjever povezan mrežom brzih cesta i obilaznica - istaknuo je Stričak.

DSC_0824.jpg

Član Uprave Hrvatskih cesta Leverić istaknuo je kako bi upravo ovih dana trebali početi radovi na gradnji turborotora u Gojancu. Iako je riječ o jednom od najfrekventnijih raskrižja u Varaždinskoj županiji, Leverić kaže kako se zasad ne planira zatvaranje raskrižja dok traju radovi.

Untitled.jpg

- U početku ne planiramo zatvoriti kompletno raskrižje no vidjet ćemo kako će se radovi odvijati. S obzriom da je riječ o vrlo frekventnom raskrižju moramo paziti i na sigurnost radnika. Ako budemo procijenili da je potrebno zatvoriti raskrižje zbog radova, preusmjerit ćemo promet obilazno i sigurno neće doći do nikakvih gužvi. Primjerice, kod izgradnje rotora u Slobodnoj zoni Trnovec nije bilo zastoja. Kada se rade tako veliki projekti svi se parametri uzimaju u obzir kako ne bi došlo do zastoja - istaknuo je Leverić i dodao kako će se rotor u Hrašćici početi graditi nakon izgradnje turborotora u Gojancu, što će biti do Špancirfesta. Radovi u Varaždinskim Toplicama počet će kroz 30 do 40 dana.

ffafeea.jpg