Počinje izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti u Medicinskoj školi

VV | 21.7.2021. u 13:26h | Objavljeno u Aktualno
- Mora naša domovina ići naprijed čim su se Dalmatinci primili posla - našalio se varaždinski župan Stričak na potpisivanju ugovora

Počinje izgradnja budućeg Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, kao mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja, usavršavanja, ali i cjeloživotnog obrazovanja pri Medicinskoj školi Varaždin.

Danas je potpisan Ugovor o građevinskim, obrtničkim i instalaterskim radovima na projektu "Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin” vrijednom 26.214.348,45 kuna, odnosno 32.767.935,56 kuna s PDV-om.

DSC_1173.jpg

Ugovor su potpisali ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar-Kruljac i Ivan Parćina ispred poduzeća Tromont d.o.o., čija je ponuda odabrana kako ekonomski najpovoljnija u otvorenom postupku javne nabave.

Ravnateljica Grabar-Kruljac je istaknula kako je ovo povijesni događaj za Medicinsku školu Varaždin, koja je prvih 50 godina djelovala u okviru uršulinskog samostana u skromnim uvjetima, dok se 2006. uselila u postojeću zgradu.

DSC_1209.jpg

- I dalje smo u nedostatnim uvjetima, u dvije smjene, bez dvorane, s radom subotama, no 2018. godine se strukovno obrazovanje stavilo u prvi plan te su škole dobile priliku ojačati svoje materijalne i ljudske resurse. Tada smo proglašeni najboljima u svojem sektoru i imenovani Regionalnim centrom kompetitivnosti te krenuli s pripremama projekta čije rezultate vidimo danas. Osim današnjeg Ugovora, čeka nas i provedba drugog projekta čiji je cilj stvaranje centra izvrsnosti jezgre zdravlja. Ova dva projekta mijenjanju život i rad naše škole i zato hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da smo danas ovdje: Vladi, Ministarstvu, osnivaču, učenicima i djelatnicima što uspješno jedrimo na otvorenom moru prema cilju koji se zove, izvrsnost u zdravstvu – rekla je ravnateljica.

Župan Stričak podsjetio je kako je prije mjesec dana potpisan sličan Ugovor za opremanje dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, gdje je izvođač radova tvrtka iz Dubrovnika.

- Danas potpisujemo ugovor za Centar kompetencija za Medicinsku školu Varaždin, gdje je izvođač tvrtka iz Splita. I sad malo šale. Pa mora naša domovina ići naprijed čim su se Dalmatinci primili posla - našalio se varaždinski župan Stričak na potpisivanju ugovora.

DSC_1234.jpg

Podsjetio je kako unatrag nekoliko godina Varaždinska županija doživljava pravi investicijski boom u zdravstvu.

- Obnovljeno je deset zgrada u okviru naše OB Varaždin te se gradi dnevna bolnica-jednodnevna kirurgija i objedinjeni hitni bolnički prijem. U Varaždinskim Toplicama u tijeku je izgradnja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. Potpisali smo Ugovor za projektiranje centralnog operacijskog bloka te krećemo s projektiranjem nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. To su sve investicije koje će doseći ili premašiti milijardu kuna, no paralelno s time treba voditi brigu o ljudima što ovaj projekt i podrazumijeva, i to od srednjoškolskog obrazovanja pa nadalje. Bez zadovoljnog i osposobljenog kadra nema ni napretka, a ovaj je projekt garancija osiguravanja zadovoljstva zaposlenika, ali i korisnika naših zdravstvenih usluga – istaknuo je župan čestitavši svima koji sudjeluju u projektu te izrazivši nadu da će 65-tu obljetnicu škola dočekati u novim prostorijama.

Predstavnik izvođača Ivan Parćine rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovako važnom projektu te da mu je drago što su posao dobili posao u konkurenciji tradicionalno jakih građevinskih tvrtki iz ove regije.

DSC_1183.jpg

- Idućih godinu dana smo ovdje, dio smo škole, nastojat ćemo obaviti sve radove te omogućiti paralelno izvođenje nastave. Posao ćemo obaviti stručno i profesionalno te se nadam da ćemo i mi ostaviti svoj trag u daljnjem razvoju ove škole – rekao je.

Dograđeno će biti čak 2.323 kvadrata, čime Medicinska škola dobiva dvostruko više prostora. S obzirom da će za učenike biti organizirana cjelodnevna nastava, škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom. Navedeno je tek prva etapa velikog i značajnog projekta, kojom će biti stvoreni prostorni uvjeti na temelju kojih će Medicinska škola postati referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i zapadnu Europu. Naime, u rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole Varaždin i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna kroz dva projekta. Uz projekt rekonstrukcije i dogradnje, provodi i projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin vrijedan 48.799.878,03 kuna.

DSC_1129.jpg

Potpisivanju su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, predstojnica HZZ-e Područnog ureda Varaždin Branka Šaško, predstavnici škole, školskog odbora i projektnih partnera i predstavnici suradnika na projektu. Prigodno je polaznica Medicinske škole Barbara Golubić izvela je skladbu "Iznad duge“ a capella. 

DSC_1401.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.