Početkom godine smanjen je broj poštanskih usluga, dok prihodi rastu Foto: unsplash/ilustracija

Početkom godine smanjen je broj poštanskih usluga, dok prihodi rastu

vv | 15.6.2022. u 11:06h | Objavljeno u Aktualno

Na tržištu poštanskih usluga u prvom je tromjesečju 2022. zabilježen je manji broj usluga u odnosu na prethodno tromjesečje, ali i isto razdoblje prethodne godine. Prihodi u odnosu na prethodnu godinu ipak rastu, priopćio je HAKOM.

Tržište poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i u prvom je tromjesečju 2022. bilo pod značajnim utjecajem nestabilnog okruženja što je rezultiralo padom prometa. Ukupno je ostvareno 66,8 milijuna poštanskih usluga, 2,5 posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći utjecaj na smanjenje ukupnog broja imale su pismovne pošiljke čiji je broj u prvom tromjesečju 2022. manji za 3,8 milijuna ili 6,8 posto nego u istom razdoblju prethodne godine.

Prema vrsti prometa veći utjecaj na ukupno smanjenje broja usluga imao je međunarodni promet. EU uredba o ukidanju oslobođenja od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom do 22 eura iz država izvan EU-a, koja se primjenjuje od sredine prošle godine, utjecala je na potražnju usluga povezanih s međunarodnom e-trgovinom. Međunarodnih poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. bilo je za oko dva milijuna manje nego u prvom tromjesečju protekle godine, dok ih je u odnosu na prethodno tromjesečje oko 20 posto manje.

Od obavljanja poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. ostvaren je prihod od oko 492 milijuna kuna - 9,7 posto manje nego u prethodnom tromjesečju, koje je tradicionalno aktivnije razdoblje za tržište zbog kraja godine i blagdana, ali ipak 2,2 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Povećanje na godišnjoj razini rezultat je nešto većeg broja usluga s dodanom vrijednosti.

Poštanske usluge u RH na kraju prvog tromjesečja 2022. pružalo je 24 davatelja. Najveći davatelj je HP-Hrvatska pošta d.d. čiji je udjel na tržištu iznosio 87,7 posto u uslugama i 58,9 posto u ukupnim prihodima.