Početkom 2021. sjeverna i središnja Hrvatska dobivaju razvojni sporazum Foto: Ilustracija

Početkom 2021. sjeverna i središnja Hrvatska dobivaju razvojni sporazum

VV | 23.11.2020. u 16:08h | Objavljeno u Aktualno

Petorica župana sjeverne i središnje Hrvatske, Radimir Čačić, Matija Posavec, Željko Kolar, Darko Koren i Damir Bajs, održali su danas u Čakovcu sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Natašom Tramišak i zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak. Župani su se sastali nakon što su krajem listopada ponovno zatražili potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU.

Sporazumom se omogućuje provođenje EU projekata važnih za Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

- Sastanak smo ovaj put održali na inicijativu naše eurozastupnice sa sjevera Sunčane Glavak, kojoj zahvaljujemo, a posebnu zahvalu upućujemo ministrici Nataši Tramišak koja je naglasila da je ovdje i kao predstavnica premijera. Razgovor je bio konstruktivan i konkretan, upozorili smo na niz problema s kojima se suočavamo, kao i na potrebu definiranja okvira našeg budućeg djelovanja budući da smo pred novim sedmogodišnjim proračunom Europske unije, kao i EU programom za oporavak od koronakrize. Dogovoreno je da će procedura za potpisivanje razvojnog sporazuma biti završena početkom sljedeće godine, sukladno zakonskom okviru. Za nas župane bit će to puno čvršći temelj za donošenje strategija – istaknuo je župan Radimir Čačić.

sastanak_5_zupana_cakovec_studeni_20_1.jpg

Pet županija je konkretne projekte već predalo Vladi RH.

– Riječ je o cijelom spektru različitih projekata, a ministrica Tramišak je s pravom naglasila da će se posebna pažnja posvetiti velikim projektima. Osim o infrastrukturnim projektima te projektu izgradnje brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Krapine do Zagreba vrijednog 450 milijuna eura, koji su neupitni, posebno će se voditi računa projektima u školstvu i zdravstvu. Ta područja županije posebno pokrivaju, pa je mogućnost financiranja tih projekata iz EU fondova za nas izuzetno bitna – rekao je varaždinski župan.

Ministrica Nataša Tramišak je istaknula da joj je zadovoljstvo što su na konkretnom operativnom sastanku dogovorili daljnje aktivnosti Ministarstva i petorice župana.

- Razvojni sporazum jedan je od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja Republike Hrvatske, pa ćemo sljedećih nekoliko mjeseci intenzivno raditi na potpisivanju razvojnog sporazuma za ovih pet županija. Sukladno tome, započinjemo i programiranje novog Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027. za korištenje sredstava iz EU fondova. Očekujem kvalitetne, strateške projekte koji će doprinijeti regionalnom razvoju, ali i razvoju gospodarstva, novim zapošljavanjima i kvalitetnijim radnim mjestima upravo na području sjeverne Hrvatske. Među prioritetima su, naravno, željeznička i cestovna infrastruktura, ulaganja u znanost, obrazovanje i zdravstveni sektor – rekla je ministrica Tramišak.

Da je sastanak bio konstruktivan, istaknula je i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. – Kao jedina zastupnica u EU parlamentu iz ovoga dijela Hrvatske mogu i želim pomoći u svim projektima koji će unaprijediti gospodarstvo, kao i život u cijelom ovom kraju – navela je.