Počelo brzo testiranje, u Calzedoniji odaziv na dobrovoljno testiranje oko 95% Foto: VV arhiva / ilustracija

Počelo brzo testiranje, u Calzedoniji odaziv na dobrovoljno testiranje oko 95%

| 10.12.2020. u 18:51h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

S obzirom na najavu testiranja brzim testovima u tvrtkama s većim brojem zaposlenika u Varaždinskoj županiji, u Calzedoniju, koju je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naveo kao prvu tvrtku u kojoj će se testirati, poslali smo upit o provođenju testova.

>> Capak: Kreće testiranje u tvrtkama s velikim brojem zaposlenika u Varaždinskoj županiji

Kako su nam odgovorili, na poziv HZJZ odazvali su se dobrovoljno kako bi podržali projekt koji HZJZ provodi u Varaždinskoj županiji.

Pojasnili su da je testiranje organizirano u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, a provodi ga Služba za medicinu rada HZJZ-a u koordinaciji s nadležnim specijalistima medicine rada pojedinih tvrtki.

- Riječ o pilot projektu u kojem se radi screening pomoću brzih antgenskih testiranja u radnim kolektivima pri čemu je naglasak na kolektivima koji bi trebali od toga imati benefit jer će se prekinuti potencijalni lanci zaraze ili će se dobiti potvrda da su im COVID-19 zaštitni protokoli u redu - odgovorili su nam iz Calzedonije.

- U interesu nam je zaštititi psihičko i fizičko zdravlje naših zaposlenika i njihovih obitelji i utvrditi da li i koliko naše radne sredine utječu na širenje bolesti COVID-19 kao što to nastoje prikazati neki lokalni političari svojim neargumentiranim, neprimjernim i vrlo zlonamjernim izjavama. Na taj način ukoliko se pronađe zaražene radnike ukloniti će se daljnja opasnost od zaraze kako drugih zaposlenih tako i njihovih obitelji, rodbine i prijatelj - napomenuli su.

Dodali su da se Grupa Calzedonia od početka pandemije "strogo pridržava svih smjernica Stožera civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije te strogih mjera internog stožera Grupe Calzedonia".

- Zbog strogih protokola unutar tvrtki u sustavu Grupe, prema našim precizno vođenim evidencijama do sada nismo imali interne transmisije virusa SARS-CoV-2 među djelatnicima, već su svi oboljeli u kontakt s virusom došli unutar obitelji i tijekom različitih društvenih aktivnosti izvan radnog vremena. Naglasili bi da, prema našim evidencijama bolovanja, nikad u periodu listopad-studeni nismo imali nižu stopu bolovanja, odnosno ona je u odnosu na isti period prošle godine manja za više od 50% , što je isto dokaz provođenja kvalitetnih mjera zaštite - naglasili su.

Dodaju da Calzedonija Grupa u Hrvatskoj zapošljava preko 3.500 ljudi te da testirani biti svi zaposlenici koji na to pristanu dobrovoljno.

- Neće biti testirani oni koji na taj dan nisu na poslu (rad od kuće, bolest, samoizolacija). Trenutni odaziv na dobrovoljno testiranje je oko 95% - odgovorili su nam iz Calzedonije.