Obilazak radova hitnog prijema u OB Varaždin Foto: Varaždinska županija

Počela izgradnja nove zgrade objedinjenog hitnog prijema, ukupna ulaganja čak 234 milijuna kuna

VV | 26.6.2020. u 12:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

I dok se zgrade Poliklinike, Psihijatrije te Mikrobiologije i RTG-a energetski obnavljaju od početka godine, u krugu Opće bolnice Varaždin otvoreno je još jedno, četvrto gradilište. Kod glavnog ulaza u Bolnicu počela je izgradnja zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije. Jednokatnica površine 3.200 kvadrata najvažnija je investicija u zadnjih 30 godina, a u njoj se će na jedinstvenom mjestu organizirati prijem, obrada i zbrinjavanje svih hitnih bolesnika, zbrinjavati pacijenti u dnevnoj bolnici te izvoditi kirurške operacije u jednodnevnoj kirurgiji. 

Kako se odvijaju radovi u sklopu čak četiriju EU projekata, provjerili su danas, 26. lipnja, župan Radimir Čačić i ravnatelj Opće bolnice dr. Nenad Kudelić. Gradilišta u krugu Bolnice obišli su u pratnji zamjenika župana Roberta Vugrina, savjetnice župana Natalije Martinčević, predsjednika Županijske skupštine Alena Runca te predstavnika izvođača radova i Bolnice.

- U Općoj bolnici Varaždin su u realizaciji europski projekti vrijedni 234 milijuna kuna. Obilazak smo započeli sa zgradom Poliklinike, koja je prije 121 godinu ovdje bila jedini objekt i zapravo činila cijelu bolnicu. Sada će, nakon energetske obnove, biti prvorazredni objekt, potpuno klimatiziran s ventilokonvektorima, solarnim panelima, dizalicama topline, a u vanjskom oplošju će se djelomično zadržati izgled s kraja 19. stoljeća kad je građena. Kod glavnog ulaza u bolnički krug počela je izgradnja potpuno novog objekta, zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije. Nakon završetka ove investicije od 75,1 milijun kuna, u krugu bolnice u neposrednoj blizini nove zgrade predviđena je i izgradnja centralnog operacijskog bloka s pripadajućim sadržajima. Očekujemo da ćemo taj projekt realizirati u sljedećem proračunu Europske unije i u mandatu sljedeće Vlade – rekao je župan Radimir Čačić (Reformisti).

Napomenuo je da se od Vlade ne traži ništa osim mogućnosti da se taj projekt prijavi za sufinanciranje iz EU fondova, za što sada ne postoji mogućnost. - Znamo da je hrvatski državni proračun financirao sve druge regionalne bolnice, a trenutno s 580 milijuna kuna financira pulsku bolnicu. Ovdje u varaždinskoj bolnici financiranje države je nula iako Varaždinska županija povlači najviše novca iz EU fondova i imamo ukupno 824 milijuna kuna vrijedne EU projekte. U četiri godine bivša županijska vlast realizirala je 4 milijuna kuna EU projekata, dok je u tri godine mojeg mandata u realizaciji 824 milijuna kuna EU projekata. Puno toga radimo, ali problem je što se ulaže samo županijski i europski novac, dok nema nijednog državnog projekta, izuzev aglomeracije. Nema državnih cesta, pruga i mostova, a sve to i mi ovdje trebamo – rekao je župan Čačić.

Opća bolnica Varaždin je veliko gradilište, pri čemu je posebno važan veliki projekt izgradnje nove bolničke zgrade, napomenuo je ravnatelj dr. Nenad Kudelić. – Već smo naglasili da je za cijelu Bolnicu iznimno važan objedinjeni hitni bolnički prijem jer će razinu zdravstvene usluge definitivno podići na višu razinu. Samo na lokaciji u Varaždinu će energetski biti obnovljeno 10 zgrada, što će dati novu vizuru cijeloj bolnici, a kvalitetnije prostore i uvjete našim pacijentima i djelatnicima. Veliko smo gradilište i zato molimo sve građane za razumijevanje i strpljenje. Radimo punim kapacitetom, a ulaz u Bolnicu je organiziran pod malo drugačijim uvjetima, pa molimo pacijente da se pridržavaju svih uputa kako bi se i promet unutar bolničkog kruga uredno odvijao – rekao je dr. Kudelić.

Radove na izgradnji nove bolničke zgrade izvode tvrtke Sviting d.o.o. i B3 d.o.o., stručni nadzor na gradilištu provodi tvrtka Ekonerg – Institut za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o., dok je novu građevinu projektirala tvrtka 2K Arhitektonski ured d.o.o. Rok za završetak građevinskih radova je 15 mjeseci, dok je rok za završetak energetske obnove triju zgrada kraj ljeta ove godine.

Obilazak_radova_Bolnica_8.JPG

Obilazak_radova_Bolnica_7.JPG

Obilazak_radova_Bolnica_6.JPG

Obilazak_radova_Bolnica_4.JPG

Obilazak_radova_Bolnica_3.JPG

Obilazak_radova_Bolnica_2.JPG

Obilazak_radova_Bolnica_1.JPG