Po čemu već sada pamtimo novu, 2023. godinu? Foto: Ilustracija/Pexels

Po čemu već sada pamtimo novu, 2023. godinu?

VV | 1.1.2023. u 09:37h | Objavljeno u Aktualno

Iako je tek započela nova, 2023. godina, već pamtimo promjene koje nam ona donosi. Tako je točno u ponoć Hrvatska ušla u Schengen, što će nam olakšati putovanja u eurozonu, a od danas euro je postao službena valuta u Hrvatskoj.

I dok je naša kuna službeno s 1. siječnjem otišla u povijest, s kunama ćemo ipak moći plaćati još 14 dana, dok trgovci moraju kusur vraćati u eurima.Nakon tog prijelaznog perioda, valuta plaćanja bit će isključivo euro, dok će se dvojno iskazivanje cijena nastaviti sve do kraja godine.

Nadalje, od 1. siječnja na snagu stupila i cijela sila novih zakona i propisa, piše Jutarnji list. Radnici koji primaju zakonski najmanju moguću plaću, a takvih je u Hrvatskoj 35.000, ubuduće će zarađivati malo bolje jer je iznos minimalne plaće podignut na 700 eura bruto, odnosno 560 eura neto. Podizanje minimalca "osjetit" će još 70.000 radnika čija je plaća u 2022. godini bila viša od minimalne, ali manja od 700 eura bruto.

U ponoć su na snagu stupile i izmjene i dopune Zakona o radu kojima se, među ostalim, određuje da se s radnikom mogu sklopiti samo tri uzastopna ugovora na određeno u roku tri godine, kako bi se spriječila zloupotreba tog nesigurnog modela zapošljavanja, dok se uvjeti za rad od kuće i rad na daljinu detaljnije uređuju. Za radnike novi Zakon o radu donosi još jednu novost: svi koji rade nedjeljom morat će biti plaćeni barem 50 posto više nego normalnim radnim danom.

 Dosad je zakonom bilo definirano samo da moraju biti plaćeni više, ali ne i koliko, pa se moglo dogoditi da za rad nedjeljom budu plaćeni i kunu više. Uvodi se i neradna nedjelja u sektoru trgovinu, pa će tako trgovci moći raditi samo 16 nedjelja u godini (i to po svom vlastitom izboru), dok će ostale nedjelje morati biti neradne. Doduše, u novi Zakon o trgovini ponovno su uvedene brojne iznimke, pa će tako nedjeljom i dalje moći raditi trgovine u sklopu benzinskih postaja, kolodvora, OPG-ova, tržnica, pekarnice, kiosci...