Plenković zamolio župane da pomognu u bržem cijepljenju građana Foto: Ilustracija/Vlada RH

Plenković zamolio župane da pomognu u bržem cijepljenju građana

VV | 8.6.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjem sastanku sa svim županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina premijer Andrej Plenković pozvao je župane da pomognu u bržem cijepljenju građana.

- Tko god se može, neka se cijepi. Cjepiva ima dovoljno. Na nama je da potaknemo naše sugrađane da se cijepe, što prije steknemo kolektivni imunitet lakše ćemo živjeti, raditi, razvijati se, voditi računa o poslovima, o gospodarstvu. Bit ćemo privlačni svima onima koji ove godine žele doći u Hrvatsku - rekao je Plenković i dodao da su dosad nastojali balansirati sve mjere koje su se odnosile na borbu protiv epidemije.

- Nismo, za razliku od mnogi država, pribjegavali policijskom satu niti kompletnom zatvaranju društvenih aktivnosti, gospodarstva, prometa, smatrajući da to nije dobro niti bi bilo prihvatljivo većini naših sugrađana - rekao je.
Izrazio je žaljenje za svima onima koji su preminuli od COVID-a ili s COVID-om, a takvih je bilo više od 8.000, apeliravši na sve da se procjepljivanje nastavi. 

Prema statistici cijepljenja po županijama, u gradu Zagrebu je cijepljeno najviše građana, a u Šibensko-kninskoj županiji najmanje.

- Bilo bi dobro da se te razlike izjednače. Mi smo izrazili ambiciju da do 30. lipnja dođemo između 50 i 55 posto cijepljenih prvom dozom. Mislim da je to realno, a podrazumijeva cijepljenje još oko 300.000 ljudi, što je dohvatljivo - rekao je Plenković.