Plenković za novog ministra obrane predložio Ivana Anušića Foto: VV arhiva

Plenković za novog ministra obrane predložio Ivana Anušića

VV / Vlada RH | 13.11.2023. u 17:43h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je u subotu zbog izazivanja teške prometne nesreće razriješio ministra obrane Marija Banožića, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio je da će za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Hrvatskom saboru predložiti Ivana Anušića, dosadašnjeg župana Osječko-baranjske županije.

Jutros su, kazao je, održane konzultacije na razini užeg vodstva Hrvatske demokratske zajednice te, nakon toga, s predstavnicima parlamentarne većine, a Anušiću je dana "puna, konsenzualna potpora".

Sada slijedi procedura u Hrvatskom saboru pa će premijer Plenković predsjedniku Hrvatskoga sabora uputiti pismo u kojem predlaže imenovanje Ivana Anušića za potpredsjednika Vlade i ministra obrane.

- Ivan Anušić je već šest i pol godina Osječko-baranjski župan, prije toga je bio načelnik Općine Antunovac, hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskoga rata, a kao jedan od četvero potpredsjednika HDZ-a bio je u istom timu "Odvažno za Hrvatsku" 2020., kada smo dobili 80 postotnu potporu članica i članova HDZ-a - rekao je premijer Plenković o kandidatu za ministra obrane istaknuvši kako "vjeruje da će Anušić kvalitetno obavljati svoju novu dužnost".

Upitan kada, s obzirom na potrebnu proceduru u Hrvatskom saboru, očekuje izglasavanje povjerenja novom ministru obrane, premijer je kazao da pretpostavlja kako će se "Odbor za obranu sazvati u srijedu, a s obzirom na značaj resora obrane, osobito u ovakvim globalnim okolnostima", vjeruje da bi se glasovanje moglo održati na plenarnoj sjednici već u četvrtak.