Plenković: Vlada priprema novi paket mjera za pomoć najugroženijima, krajem turističke sezone cijene moraju ići dolje Foto: screenshot HRT

Plenković: Vlada priprema novi paket mjera za pomoć najugroženijima, krajem turističke sezone cijene moraju ići dolje

Varaždinske vijesti/HRT | 1.9.2023. u 16:08h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon ceremonije obilježavanja 30. godišnjice uspostave Virovitičko-podravske županije. Najavio je novi paket mjera koji bi trebao pomoći najugroženijim građanima.

Rekao je da su inflacija i posljedični pritisci nešto o čemu je već razgovarao na sjednici Vlade. Dodao je da će država posebno pomoći umirovljenicima.Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na visoku inflaciju koja u Hrvatskoj u kolovozu nije usporila, prenosi portal HRT-a.

- Mi smo o tome jučer razgovarali i na sjednici Vlade. Nažalost, u kolovozu inflacija nije rasla samo u Hrvatskoj. Rasla je i u nekoliko drugih članica Eurozone. Na razini Eurozone je oko 5,3 %. Glavni naglasak je široka potrošnja koja je po mnogim analizama viša i gdje su cijene bile više zbog turističke sezone. Smatram da svaka cijena koja ide preko onoga što je normalno u kontekstu troškova i inputa nije dobra. Ona se na kraju odražava na kupovnu moć građana, rekao je.
Premijer najavio novi paket mjera, obuhvaćeni i umirovljenici

 Plenković je za rujan najavio najnoviji paket mjera koji bi trebao pomoći onima koji su najugroženiji.

- Vlada priprema jedan novi paket mjera, s njim ćemo izaći tijekom rujna, koji će ciljano pomoći onim građanima koji su najugroženiji, rekao je.

Ustvrdio je da su umirovljenici skupina kojoj Vlada najviše pomaže.

- Umirovljenici su skupina kojoj naša Vlada kontinuirano najviše pomaže, mirovine su rasle u našem mandatu, i prosječne i minimalne. Obuhvatili smo oko 700 tisuća ljudi, svaki od tih paketa bio je vrijedan 60 milijuna eura. Upravo takve pakete pripremamo, to je sve na stolu, bit će kao i što je bilo do sada, na vrijeme, dodao je.

Otkrio je kako smatra da su prihodi od dodatnog PDV-a bili toliki da od njega imamo dovoljno sredstava.

- Sagledat ćemo svu tu situaciju. Razgovarat ćemo s gospodarstvenicima. Smatramo da su prihodi od dodatnog PDV-a bili toliki da od njega imamo, u ovom trenutku, još dovoljno sredstava za ono što smo rekli, a to je redistribucija tih sredstava onima kojima je to najpotrebnije, zaključio je premijer.

 Upitan o posljedicama inflatornih pritisaka, Plenković smatra da oni ne mogu narušiti socijalnu koheziju te da je ona očuvana.

Rekao je da je na razini EU-a situacija lani bila puno gora no ove godine, a lani u Hrvatskoj praktički nije bilo prosvjeda, dok je ove godine bilo "nešto orkestriranih prosvjeda" manjih intenziteta, no i ta pitanja su riješena, poput službenika u pravosuđu.

- Riješili smo pitanje službenika u pravosuđu. Riješili smo još 29 tisuća ljudi koji nisu imali dodataka. Slijede pregovori o osnovici s reprezentativnim sindikatima koji tradicionalno kreću u trećem tjednu rujna. Radi se na pripremi Zakona o plaćama državnih i javnih službi. Radi se na uredbama za javni i državni sektor. Veliki smo generator investicija, rekao je.

Na upit novinara kad očekuje da će se inflacija smanjiti, Plenković je izjavio kako misli da će se to dogoditi potkraj turističke sezone.

- Krajem turističke sezone cijene moraju ići dolje. Vjerujem da će se to svesti u neke normalne okvire, dodao je.

Podsjetimo, jučer je Državni zavod za statistiku objavio prvu procjenu inflacije za kolovoz, prema kojoj je ona ubrzala na 7,8 posto na godišnjoj razini, sa srpanjskih 7,3 posto, a pritom su najviše porasle cijene hrane.

Na upit smatra li da postoji neka vrsta kartela kada je riječ o trgovačkim lancima i podizanju cijena, Plenković je kazao da je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da to utvrđuje.

- To je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ako postoje takve prakse koje su protivne po hrvatskim ili europskim propisima za zaštitu tržišnog natjecanja, ako ima takvih indikacija, to treba odmah istražiti i kazniti. To je onda kada se dogovorom onih koji imaju najveći udio na tržištu potrošača dovodi u nepovoljan položaj, izjavio je Plenković, a prenosi portal HRT-a.