Plenković: Većina nije svjesna da struju plaćaju 10 puta manje od tržišne cijene Foto: screenshot HRT

Plenković: Većina nije svjesna da struju plaćaju 10 puta manje od tržišne cijene

Varaždinske vijesti/HRT | 25.8.2022. u 16:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Osvrnuvši se u uvodu sjednice hrvatske Vlade i na visoku cijenu struje na energetskom tržištu, predsjednik Vlade Andrej Plenković je poručio da će Vlada kao i do sada voditi politiku zaštite standarda građana i normalnog funkcioniranja gospodarstva te "iznaći različite, dobro kalibrirane mjere, koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija", objavio je HRT na svom portalu.

- Imali smo i sjednicu Vlade u ponedjeljak u vezi cijena naftnih derivata, gledat ćemo kako da ponovno reagiramo da cijena i benzina i dizela bude u prihvatljivim okvirima za naše građane i gospodarstvenike, a Vlada radi na paketu mjera kako bismo ublažili posljedice ove energetske krize jer su cijene energenata na tržištima zaista toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da plaća mjesečno struju više od deset puta jeftinije od tržišne cijene, naglasio je Plenković.

Vlada će, kaže, kao i do sada voditi računa o dobrobiti hrvatskih građana. Razrađuje se, najavio je, paket mjera na kojem rade brojni resori.

Komentirao je optužnicu protiv pilota koja je podignuta u Srbiji te naglasio kako su se već prije nekoliko mjeseci sastali s njima i obećali da će ih zaštititi.

- Čitava je ta optužnica politički montirana, tako je gledamo i kroz tu prizmu mislim da i oni i cijela javnost treba sagledati ovaj kontekst. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku, Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji i piloti će biti pod posebnom skrbi hrvatske države u ovom kontekstu i naći ćemo način kako reagirati, rekao je Plenković.

Dodao je da nije stigla nikakva pisana informacija o optužnicama, a da će potpredsjednik Vlade Tomo Medved sutra obaviti razgovor s nekadašnjim pilotima.