Plenković u Varaždinu: Sjever Hrvatske je uvijek u prioritetima rada Vlade i pri našem srcu Foto: Krešimir Đurić

Plenković u Varaždinu: Sjever Hrvatske je uvijek u prioritetima rada Vlade i pri našem srcu

| 12.5.2017. u 16:40h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je danas u Prelogu otvorio sportske igre mladih, premijer Andrej Plenković obišao je i Varaždinsku županiju. U Varaždinu su ga, na kazališnom trgu, dočekali čelnici gradskog i županijskog HDZ-a te načelnici i gradonačelnici HDZ-ovih općina i gradova.

Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika, zahvalio je premijeru na podršci koju je iskazaodolaskom u Varaždin.

- Ovo je ujedno poruka svim Varaždinkama i Varaždincima da će ova nova gradska vlast imati apsolutnu podršku Vlade Republike Hrvatske. Svi znamo da problema u gradu Varaždinu, nažalost, ima mnogo, a to je posljedica bivših gradskih vlasti i svi se slažemo da te probleme možemo riješiti samo u suradnji s državnom vlašću. Mi to već činimo, ovim radnim sastancima s aktualnim ministrima u Zagrebu i Varaždinu. Želio bih poručiti da oni koji su stvorili ove probleme nikako ne mogu biti njihovo rješenje i pozivam sve Varaždinke i Varaždince da sljedeće nedjelje, 21. svibnja izađu na izbore i da svi zajedno uključimo Varaždin - poručio je Habijan.

Na potpori je premijeru zahvalio i HDZ-ov kandidat za župana Alen Runac.

- Tijekom čitave kampanje ističem da ćemo imati podršku naše Vlade i premijera, bez toga nema napretka Varaždinske županije. Nažalost, svjedoci smo devastiranja Varaždinske županije od strane aktualne županijske vlasti. Oni nemaju nikakvih projekata, a njihove isprike ne vode nikamo. Već mjesec dana pozivam župana Štromara da objavi fotografiju završetka barem jednog projekta. Fotografije nema, a od danas je počeo tražiti isprike i optužuje Vladu i premijera. Njemu nije bila dovoljna ni njegova vlast i premijer, stoga ne znam koga bi on trebao dobiti na svoju stranu da ova županija konačno procvjeta - rekao je Runac.

Prije nego što se osvrnuo na današnje optužbe župana Predraga Štromara, Plenković je podržao kandidature Damira Habijana za gradonačelnika Varaždina i Alena Runca za župana, kao i sve HDZ-ove kandidatkinje i kandidate u općinama i gradovima Varaždinske županije.

- Mislim da imamo sjajnu ekipu, u mnogim gradovima i općinama smo već na vlasti. Očekujem još bolji rezultat nego što je bio prije četiri godine, ne samo zahvaljujući radu naših kolega na terenu, nego i sinergiji i partnerskom duhu između nacionalne vlasti sa županijama, gradovima i općinama - napomenuo je Plenković.

Plenković se zatim osvrnuo na optužbe koje je Štromar danas iznio na račun Vlade RH, navodeći da su "zbog opstanka Vlade RH oduzete milijarde za projekte u Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske". Štromar je prozvao Vladu da zanemaruje sjever Hrvatske, navodeći "kako je iz objave saborskog zastupnika iz dijaspore, gospodina Glasnovića, dokumenta koji nosi potpise premijera, ministra branitelja i državne tajnice kao jamaca dogovora, vidljivo kako njegova ruka košta skoro 1,5 milijardi kuna da bi se među ostalim osiguralo novce za pripadnike HVO-a".

- Sjever Hrvatske je uvijek u prioritetima rada Vlade i pri našem srcu. Ja redovito svakih nekoliko mjeseci dolazim ovamo. Podržavamo brojne projekte koji su korisni za Varaždin i Varaždinsku županiju, a što se tiče optužbi župana Štromara, važno je reći da ne trebamo konfabulirati. Dakle, obveze koje je hrvatska država preuzela prema pripadnicima HVO-a glede mirovina su obveze od prije nekoliko godina, utemeljene na međudržavnom sporazumu. Sredstva za to su planirana, najava iz HZMO je išla i prije ove krize Vlade, prema tome, to nema nikakve veze s bilokakvim aluzijama. Bitno je da se sva ova rezidualna pitanja koja su ostala u kontekstu projekata po JPP-u razriješe i na tome rade nadležna ministarstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo financija. Znate i sami da su kumulirane obveze od ranijih godina. Župan i ja smo o tome razgovarali i tražimo rješenja koja će biti pravno čista i na dobrobit svih - napomenuo je Plenković.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci