Plenković: Razgovaramo sa sucima, ali ne pristajemo na ucjene, štrajk je neprimjeren

vv/vlada rh | 30.1.2024. u 13:47h | Objavljeno u Aktualno

Po završetku sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković obratio se medijima i izvijestio je o čemu se na sastanku razgovaralo te komentirao aktualne teme. Istaknuo je pritom da Vlada već osam godina brine o svakom hrvatskom čovjeku kako bi omogućila da svatko za svoj rad dobije veću plaću te da ovakvog povećanja plaća još nikada nije bilo.

Upitan vjeruje li da se može postići dogovor sa sucima u štrajku, Plenković je podsjetio da je Vlada već dvaput značajno povećala plaće sudaca, 2019. te prošle godine kada je u razgovorima spomenut i koncept indeksacije. Međutim, dodao je, suci ignoriraju promijenjene okolnosti.

- Nakon što smo povećali plaće sudaca, dogodio se štrajk pravosudnih službenika koji su smatrali da su sucima jako puno povećane plaće. Ono što je ministar govorio tada nije podrazumijevalo sedam tjedana štrajka. Ono što je govorio tada, sad više ne stoji i to suci znaju, ministar im je rekao. Prema tome, razgovori, poštovanje profesije sudaca i povećanje plaća da - ucjene ne - poručio je.

Smatra da je štrajk potpuno neprimjeren prema ovoj Vladi koja je, za razliku od ranijih vlada koje su smanjivale plaće, dva puta povećala plaće sudaca. Dodao je da u ovom mandatu Vlade neće biti indeksacije plaća.

Najveća povećanja plaća ikada

Na pitanje novinara o najavama štrajkova drugih skupina djelatnika u državnim i javnim službama, premijer je kazao da ministri vode razgovore s predstavnicima djelatnika svojih resora.

- Mislim da svatko može realno pogledati: ovo su najveća povećanja plaća ikada temeljem novog zakona, temeljem avansa koji je isplaćen u lipnju prošle godine i temeljen svega što će se dogoditi nakon što Vlada donese uredbe - rekao je podsjetivši da se ovdje ne radi o kolektivnom pregovaranju, već o donošenju uredbe koja je jednostrani akt kojeg na temelju zakona donosi Vlada.

Vlada diže standard zaposlenika i njeguje kulturu komunikacije sa socijalnim parterima te stoga želi, prije nego što donose određene odluke, obaviti konzultacije, ustvrdio je, jer je moguće da u nacrtu uredbi postoje neke pogreške ili nelogičnosti te je zato proces dijaloga u tijeku.

U godinu dana ukupno povećanje plaća u iznosu od 1,5 milijardi eura

- Ne vidim stvarnog razloga u ovom trenutku da bi ovako velika povećanja trebala prouzročiti sindikalne akcije, odnosno štrajkove, u situaciji kada je izgledno da će se svima jako povećati plaće. Ukupno povećanje plaća u jednoj godini iznosi milijardu i 500 milijuna eura. Mislim da takvog povećanja nije bilo nikada - rekao je Plenković.

Pritom je pozvao sve aktere na realan dijalog, na zdrav pogled na ova povećanja te da ne bude primarno gledati na to koliko se drugome povećala plaća.

Ova reforma je izrazito velik, ozbiljan i osjetljiv zahvat, ocijenio je premijer, te stoga ne čudi što se nijedna ranija vlada nije upustila u pokušaj izjednačavanja i smanjivanja broja radnih mjesta i provedbe dva temeljna načela: da plaće rastu svima i da se nastoji odrediti približno ista plaća za približno istu složenost rada.

Vlada već osam godina brine o svakom hrvatskom čovjeku

Upitan brine li ga najava prosvjeda obrazovnog sindikata, rekao je da ga to ne brine jer Vlada već osam godina brine o svakom hrvatskom čovjeku kako bi omogućila da svatko za svoj rad dobije veću plaću.

- Jednako tako kao što smo štitili hrvatskog čovjeka, poduzetnika i gospodarstvo u nizu kriza koje smo imali, sada kad smo izašli iz krize najveće epidemije koju je svijet vidio u zadnjih sto godina, kad smo premostili energetsku krizu i inflatorne pritiske, pozicionirali zemlju u euro i Schengen, kad smo nadomak članstvu u OECD-u i kad imamo investicijski kreditni rejting po sve tri agencije te uravnotežen proračun, smanjujemo javni dug i povećavamo plaće, onda je u redu da tako financijski konsolidirani napravimo napor koji će plaće u javnom i državnom sektoru podići onoliko koliko je u ovom trenutku realno - ustvrdio je Plenković.

Smatra da sve što se čini ide u prilog radnicima i zaposlenicima svih profesija na koje se odnosi te da Vlada u toj situaciji želi biti pozitivna prema svakome.

- Mi smo mirni jer znamo da radimo dobro. Hrvatska javnost ne vidi pravi razlog za prosvjede i štrajkove - istaknuo je premijer dodavši da se radi ono što je u realnim okvirima moguće jer je Hrvatska ekonomski snažnija te stoga ima kapacitet povećanja plaća.

Izbor Turudića je transparentan

Upitan za komentar oko izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika Plenković je rekao da je procedura bila transparentna, da ju je prema zakonu započelo Državnoodvjetničko vijeće i da su se mogli javiti svi pravnici u Hrvatskoj koji ispunjavaju uvjete.

- Održana je javna rasprava u Hrvatskom saboru, javnost je mogla vidjeti što kandidati nude. Obavili smo i temeljit razgovor sa svim kandidatima, a nakon toga je Povjerenstvo donijelo jednoglasnu odluku da je Turudić najbolji kandidat. Temeljem te procedure mi smo ga predložili i iza tog prijedloga stojimo. Hoće li se on svidjeti svima ili ne, pa nije to izbor za miss. On je tu da obavi posao na temelju kvalifikacija - kazao je i dodao je presudila zrelost u nastupu, dosadašnje iskustvo i program.

Nemam saznanja o istrazi o Lovrinčeviću

Na pitanje da li ga je iznenadilo pokretanje istrage protiv Jurice Lovrinčevića, nekadašnjeg posebnog savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića, premijer je odgovorio da ga to nije iznenadilo te da očekuje da se ta afera Mosta rasvijetli do kraja.

- Za razliku od nekih prethodnih premijera nemam saznanja što je u istrazi i nitko nema o tome saznanja jer se pokazalo da je to jako loše - kazao je na kraju Plenković.