Plenković pozvao na cijepljenje booster dozom i prije isteka šest mjeseci Foto: screenshot HRT

Plenković pozvao na cijepljenje booster dozom i prije isteka šest mjeseci

Varaždinske vijesti/HRT | 10.12.2021. u 12:28h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo se na aktualno stanje s epidemijom koronavirusa, prenosi portal HRT-a.

- Broj zaraženih nastavlja svoj pad, ali brojevi su i dalje veliki i to upućuje na oprez i pridržavanje mjera, rekao je premijer u uvodnom obraćanju.

Dodao je i da smo suočeni sa širenjem zaraznije varijante - omikronom, koji se pojavio i u Hrvatskoj.

- Posebno je važno da se nastavi proces cijepljenja, a osobito da se ide u intenzivnije cijepljenje trećom dozom koja pojačava zaštitu, istaknuo je, te pozvao sve da se prije isteka šest mjeseci od druge doze cijepe i trećom booster dozom.

- Nema ničega racionalnog u tome da se donese odluka da se ne cijepi. Treba dati povjerenje znanosti, struci, liječnicima i medicinskom osoblju koji se protekle dvije godine nadljudski bore protiv COVIDA, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u svijetu broj zaraženih koronavirusom premašio 268 milijuna 779 tisuća, a broj preminulih veći je od 5 milijuna 303 tisuće.

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 3797 novih slučajeva. Udio novozaraženih u broju testiranih je 33,97 posto. U odnosu na tjedan ranije riječ je o padu novozaraženih za 16 posto, a u odnosu na 14 dana za 30,5 posto.

- Žalosti činjenica što većinu COVID kapaciteta pune necijepljeni čime se utječe na izvršavanje ostalih nehitnih medicinskim programa, rekao je Beroš.

Dodao je i da na današnji dan najviše COVID pacijenata imaju KBC Split, KB Dubrava, KBC Rijeka, Opća bolnica Varaždin i županijska bolnica u Čakovcu.

- Posljednjih dana broj novih slučajeva se smanjuje, ali broj onih koji su izgubili bitku i dalje je visok. Pozivamo na cijepljenje građane svih dobnih skupina, a osobito naše starije sugrađane i osobe s komorbiditetima. Virus ne prestaje s prilagodbom. Nedovoljan broj cijepljenih virusu omogućuje daljnje mutacije. Prema posljednjim informacijama Centra za kontrolu bolesti SAD-a kod cijepljenih osoba 8 puta je manja vjerojatnost zaraze, a 25 puta manja vjerojatnost hospitalizacije i smrti.