Plenković: "Ovo je bila čista prijetnja, takvu situaciju više ne možemo tolerirati" Foto: Screenshot HRT

Plenković: "Ovo je bila čista prijetnja, takvu situaciju više ne možemo tolerirati"

VV / hrt.hr | 12.3.2022. u 10:21h | Objavljeno u Aktualno

- Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati - poručio je premijer Andrej Plenković jutros nakon obilaska mjesta pada besposadne letjelice u Zagrebu.

Rekao je da se radi o propustu i da će ovu temu dignuti u svim tijelima NATO-a i EU-a, a najavio je i dodatne investicije u protuzračnu obranu. Danas se očekuje i izvlačenje dijela letjelice.

Letjelica široka 14 metara i teška 6 tona srušila se prekjučer u blizi studentskog doma Stjepan Radić. Jak prasak uznemirio je građane, a na tlu je ostao 3 metra širok i jedan metar dubok krater. Pronađeni su i padobrani. Ozlijeđenih nema. Letjelica se srušila nakon 7 minuta leta hrvatskim zračnim prostorom, preletjevši prije toga Rumunjsku i Mađarsku.

Plenković je rekao da je letjelica očito lansirana na teritoriju Ukrajine, ali da se ne zna u čijem je posjedu bila. Svi kažu da nije njihova, nego da je netko drugi, dodao je, piše hrt.hr.

- Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali jako puno sreće, to jest da nitko nije nastradao osim oštećenja 40-ak automobila ovdje na parkingu, rekao je Plenković i dodao da je još jučer upoznao sve lidere EU-a o tome što se dogodilo te uputio pismo glavnom tajniku NATO-a, naznačivši da se ovako nešto može dogoditi u nekom drugom gradu.

- Ovo je teoretski mogla biti i Budimpešta, Ljubljana, Bratislava i tako dalje. Sada je važno da pojačamo, intenziviramo suradnju, poručio je.

- Je li ovo bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namjerno, to u ovom trenutku ne znamo, dodao je Plenković.

Rekao je da će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih nama vrijednih podataka te komunicirati sa svim državama ua koje smatraju da mogu pridonijeti do saznanja.

- Ovo upućuje na potrebu i tješnje suradnje unutar samog NATO-a, poručio je premijer.

- Ovakvu situaciju više ne možemo niti tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Prema tome, mi ćemo ovu temu dignuti u svim tijelima NATO-a i EU-a, još detaljnije obavijestiti o svemu onome što znamo i raditi na tome da podignemo spremnost, ne samo nas, nego i drugih, da se učinkovito i brzo reagira kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na neko sigurno mjestu, a ne da dolete i onda padnu na praktički glavni grad u jako gusto naseljen dio grada, dodao je.

Odgovarajući na upite novinara o tome zašto Mađari nisu javili o letjelici, Plenković je rekao da na to pitanje moraju odgovoriti mađarske vlasti.

- Sad imamo test iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati, poručio je i istaknuo da je let na mađarskom teritoriju bio puno dulji i da je bilo puno više vremena za reakciju.

Osvrćući se na reakciju NATO-a, odnosno kratko priopćenje o incidentu, rekao je kako misli da će i oni ovo jako ozbiljno shvatiti.

- Moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti, rekao je premijer.

Najavio je dodatne investicije u protuzračnu obranu te razgovore sa saveznicima da pomognu u zaštiti hrvatskoga neba dok se to ne riješi.

Upitan ima li povjerenje u NATO oko toga mogu li čuvati hrvatski zračni prostor odgovorio je: "Mislim da mogu".

- Ovo je situacija koja se dogodila u jednom trenutku i na način koji je očito bio, kako se doslovno kaže, nepredviđen i nešto nije dobro funkcioniralo, ali sada mislim da će nakon ovoga budnost svih biti puno veća i viša, rekao je Plenković.

Rekao je i da bi bilo smiješno da sad kaže da je sve dobro i odlično.

- Ako nam ovakva letjelica dođe, leti šest minuta iznad Hrvatske tako velikom brzinom, padne u glavni grad - tu je restoran od vas 20 metara, a studentski dom 15 - sigurno da nisam zadovoljan. Međutim, ovo je iznimka. Nije sad da postoje stotine ovakvih "striževa" koji samo čekaju da ih netko lansira prema Hrvatskoj, rekao je Plenković.

- Generalno, ne trebamo se brinuti za sigurnosti, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan scenarij, nepredviđen, brz, jako opasan, koji na sreću nije završio puno gore, dodao je.