Plenković: Od predsjednika sam dobio neke detalje, pozicija Vlade se ne mijenja Foto: arhiva Varaždinske vijesti

Plenković: Od predsjednika sam dobio neke detalje, pozicija Vlade se ne mijenja

Varaždinske vijesti | 2.2.2024. u 16:37h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković boravi u Rijeci gdje je nakon ceremonije otvaranja novoizgrađene zgrade Bolnice za ženu i dijete komentirao istup predsjednika Zorana Milanovića o 'ozbiljnim sigurnosnim zaprekama' kada se radi o imenovanju Ivana Turudića za novog državnog odvjetnika, prenosi portal HRT-a.

 Premijer Plenković je potvrdio kako je dobio informacije o Ivanu Turudiću od predsjednika republike.

- Vidim da je iskoristio poziv u Dubrovnik za Festu sv. Vlaha da malo komentira temu koja ga muči i žulja. Ja sam po dolasku u Zagreb nakon Europskog vijeća u Bruxellesu bio u uredu. Dobio sam neke detalje i informacije od predsjednika republike što je poprilično neobično, a vezana za saznanja SOA-e o gospodinu Turudiću, rekao je.

Ustvrdio je kako se nije doznalo ništa što se već nije znalo.

- U tim dokumentima, s obzirom da sam vodeći računa o važnosti funkcije glavnog državnog odvjetnika i prije tražio izvješće SOA-e o gospodinu Turudiću - on se referira na neke tajne izvide iz 2015. godine. Uvijek je to vezano za pitanje njegovog poznanstva sa Zdravkom Mamićem. Nema tu ništa spektakularno i posebnih novih saznanja, kazao je.

Otkrio je kako je danas obavio razgovor s Ivanom Turudićem

- Danas sam kontaktirao gospodina Turudića i pitao ga ima li tu bilo što što bi se moglo interpretirati da su neki od njegovih kontakata utjecali ili pogodovali gospodinu Mamiću u nekom od procesa. On tvrdi da nije. Nema tu ništa posebno, dodao je.

'Milanović pokušava destabilizirati parlamentarnu većinu'

Premijer je optužio predsjendika Milanovića da želi naštetiti Vladi i destabilizirati parlamentarnu većinu.

- On očito iz svojih političkih razloga, da našteti Vladi i pokuša destabilizirati nekoga u parlamentarnoj većini - izlazi s podacima koji su krajnje neobični, s obzirom da smo došli u završnu fazu procesa, rekao je.

Dodao je kako se pozicija Vlade o imenovanju Ivana Turudića neće promijeniti.

- Gospodin Turudić je imao dva saslušanja, jedno u Saboru i pred povjerenstvom Vlade. Javno nastupa i odgovara na pitanja. Pozicija Vlade i parlamentarne većine se ne mijenja, dodao je, a objavio portal HRT-a.