Plenković o radu nedjeljom, minimalnoj plaći, porezu na dobit: "Treba pravednije podijeliti teret krize" Foto: VV arhiva

Plenković o radu nedjeljom, minimalnoj plaći, porezu na dobit: "Treba pravednije podijeliti teret krize"

Varaždinske vijesti | 26.10.2022. u 17:48h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Koprivnici sudjelovao na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva", a tom je prilikom govorio i o potezima Vlade u narednom razdoblju.

Među ostalim, najavio je reguliranje rada nedjeljom.

- Želeći uvažiti sve razumne potrebe u tom procesu, Vlada je izašla s jednim racionalnim prijedlogom koji uzima u obzir Hrvatsku kao turističku destinaciju, balans privatnog i poslovnog života te osigurava potrebe svih službi koje trebaju biti na raspolaganju građanima - rekao je Plenković.

Što se tiče minimalne plaće, najavio je njezino podizanje na 4220 kuna neto.

Ujedno, uvest će se i dodatni porez na dobit kako bi se, naveo je, "pravednije podijelio teret krize", izvijestili su iz Vlade.

- Ne radi se ni o kakvom dodatnom udaru na gospodarstvo već o mjeri prema kojoj će se točno vidjeti tko je i u vremenu krize profitirao više nego što je normalno - poručio je.

- U vrijeme krize načelo solidarnosti mora biti temeljno načelo kohezije društva. To neće biti nešto što je neizdrživo, ali će biti signal da u ovakvim okolnostima svi moraju dati doprinos – nikakva penalizacija, nego solidarnost - istaknuo je premijer.

- Vlada nastavlja i socijalni dijalog sa sindikatima – s ciljem da učinimo maksimalno što se može, ali opet da svi shvate da ne može baš sve biti kao da se ništa oko nas ne događa i da sve bude kako si je svatko zamislio i nikako drugačije - poručio je predsjednik Vlade.