Andrej Plenković Foto: Krešimir Đurić

Plenković konzervativno: Samo za obrazovanje i sport popuštamo mjere od 1. veljače

VV | 28.1.2021. u 12:25h | Objavljeno u Aktualno

Dugo se čekalo i najavljivalo koje mjere bi mogle vidjeti popuštanja od 1. veljače, ali je na današnjoj sjednici Vlade, koja još traje, najavljena puno konzervativnija verzija opuštanja mjera od najava i nagađanja koja su se mogla vidjeti ovih dana u medijima. Premijer Andrej Plenković je najavio samo popuštanja vezana za dva područja od 1. veljače.

- Smrtnost također pada, što je dobro. To nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i tome da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano. Nakon rasprava s vladom i stožerom mi smo u okolnostima gdje smo zahvajujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da učenici od 5-8 razreda vrate u školske klupe, a drugi je dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih na zraku. Više o tome reći će ministar Božinović - objasnio je premijer, ali također najavio mogućnost revizije ovih odluka za dva tjedna, odnosno sredinom veljače.

- Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života - objasnio je premijer.

- Prije 10 dana su se u školu vratili učenici od 1-4 razreda osnovnih škola i maturanti, a obzirom da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za drugi korak, odnosno povratak u školu svih učenika osnovnih škola. Naravno, pratit ćemo pozorno stanje s epidemijom kako bi stvari držali i dalje pod kontrolom. Upravo zato je naše popuštanje mjera vrlo postupno i oprezno. To je sad nužno jer svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike za širenje virusa, a pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno - rekao je Davor Božinović na današnjoj sjednici Vlade RH.

- Otvorila se mogućnost bavljenja sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Naime, smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u školskim razredima odnosno u nastavi. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedinačne bezkontaktne sportove i to zbog specifičnosti tih prostora u kojima se, zbog klora u vodi i vlage u zraku kad govorimo o bazenima ili veće prozračnosti u balonima, virus slabije širi. Važno je napomenuti da se popuštanje se ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora kao što su tuševi i svlačionice - zaključio je Božinović.