"Plenković je bio korektan prema Čačiću, čak i kad je koketirao s predsjednikom Milanovićem" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Plenković je bio korektan prema Čačiću, čak i kad je koketirao s predsjednikom Milanovićem"

VV | 4.6.2021. u 19:02h | Objavljeno u Aktualno

Radimir Čačić prijeti praznom puškom. On je izgubio izbore za župana i politički ne znači mnogo, osim što može ovako provocirati. No, Plenković se ne plaši za većinu. Pa i sam Čačić rekao je da postoji barem dvoje u Saboru koji bi dali glas HDZ-u - objavio je Jutarnji list pozivajući se na izvor iz HDZ-a.

Navode kako je Čačić, bivši varaždinski župan i predsjednik Reformista u više navrata posljednjih dana zaprijetio Plenkoviću da će prekinuti suradnju s HDZ-om na nacionalnoj razini ako ta stranka u Varaždinskoj županiji bude surađivala s ljudima s optuženičkih klupa, odnosno, s bivšim gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom, čime bi se u pitanje dovela većina u Saboru.

- U stranci su već dugo nezadovoljni Čačićem. Na svakom sastanku traži nešto novo, a u državnoj službi već ima njegovih ljudi više nego što bi trebalo. S druge strane, Plenković je prema njemu bio korektan, čak i kad je koketirao s predsjednikom Zoranom Milanovićem - kaže naš sugovornik, piše Jutarnji list.

Novi varaždinski župan Anđelko Stričak danas je na primopredaji izvršnih ovlasti između novoizabranog župana i bivšeg župana najavio kako će idući tjedan razgovarati s potencijalnim partnerima za vladajuću većinu u Županijskoj skupštini, nakon čega će donijeti odluku.

Stričak (HDZ): "Nisam zabrinut za koaliciju na nacionalnoj razini"

FOTO Novi župan Stričak preuzeo Županiju: "Nisam savršen, ali ja i moj tim dat ćemo sve od sebe"

Prema pisanju Jutarnjeg lista, četiri su moguća scenarija s obzirom na to da je najviše vijećničkih mandata osvojio HDZ, 12, devet ih je pripalo Čačiću, sedam SDP-u, pet Čehoku, a četiri HNS-u. 

- Jedan je da se oko većine dogovore HDZ, HNS i Čehok, drugi je dogovor HDZ-a s Reformistima, treći je da se svi udruže kontra HDZ-a, što je malo vjerojatno, s obzirom na njihove međusobne odnose, a u četvrtoj varijanti HDZ bi se čak mogao dogovoriti i sa SDP-om - piše Jutarnji list i navode kako im je predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora rekla kako je još nitko nije zvao na razgovor oko većine. Izjavila je i kako će biti konstruktivna oporba, ali da neće biti kontra projekata i odluka koji su ključni za život Županije. 

Jutarnji list piše kako su neki njihovi sugovornici uvjereni da će HDZ teško zaobići Reformiste u slaganju većine. Novi župan Anđelko Stričak komentirao je i izjavu Čačića koji smatra "suludim" objavu jumbo plakata na kojemu ga se naziva "žetončićem" jer, kako kaže, lokalni HDZ proziva ga tako za suradnju s nacionalnim HDZ-om.

- Te plakate nismo postavili mi. Istražite tko ih je naručio, platio i postavio, garantiram da HDZ Varaždinske županije nije. Garantiram. Jedino što je Alen Runac taj termin upotrijebio u odgovoru na jedan propagandni spot Reformista. Oni su imali spot u kojemu se, između ostaloga, govorilo, da su na prošlim izborima "žrtvovali Runca, sad imaju Stričaka kao žrtvu". Kad su Runca pitali što na to veli, on je rekao "ja nisam žetončić" ili nešto slično. To je bilo jedini put da se takvo što iz HDZ-a reklo...
- HDZ-ov Denis Čupić iz West Gatea platio je Ivanu Čehoku propagandni spot na nacionalnoj televiziji...
- Otkud da ja to znam? Nisam imao novca za sebe za ozbiljnu kampanju, kamoli da financiram Čehoka - kazao je Stričak, piše Jutarnji list.