Plenković: Građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih i onih koji su za red, odgovornost, zaštitu zdravlja

Varaždinske vijesti/HRT | 23.11.2021. u 17:39h | Objavljeno u Aktualno

Održana je još jedna sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice pred novinare je izašao predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković, prenosi portal HRT-a.

- Razmotrili smo sve aktualne teme i osvrnuli se na zbivanja od prošlog tjedna, Dani sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje. Proteklo je u dostojanstvenom tonu, važna obljetnica, 30 godina od tih povijesnih zbivanja. Govorili smo i o predstojećoj sjednici Sabora koja počinje sutra aktualnim prijepodnevom i koja ima na dnevnom redu niz važnih zakona, rasprava o proračunu te međunarodnim aktivnostima koje su pred nama. Danas stiže poljski premijer, a sutra francuski predsjednik, rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako je jučer bio s Janšom i kako se pripremaju zaključci Vijeća koji se odnose na proceduru pristupanja Hrvatske u Šengenski prostor, te dodao kako ispunjavamo i dalje kriterije za ulazak u europodručje, za koje se očekuju odluke u lipnju.

Razmotrili smo i općepoznatu činjenicu da je naša Vlada i Stožer bio vrlo obazriv u odnosu na druge zemlje i kalibrirali smo mjere poštujući prava građana, rekao je Plenković. Smatra da je zadržan što je moguće normalniji način života.

- Osvrnuli smo se i na prosvjede i konstatirali da nema dilema da su prosvjedi imali politički karakter i da su na njima bili lideri političkih stranaka koji nastoje profitirati na koroni i zdravstvenoj ugrozi, rekao je.

- Naši građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih i onih koji su za red, odgovornost, zaštitu zdravlja, funkcioniranje gospodarstva i financijskog sustava, pa u konačnici i svih mogućih društvenih aktivnosti, rekao je Plenković i dodao da će se ta razlika sada jako vidjeti jer će Vlada predložiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje se vrlo jasno definira što je to javno pravno tijelo.

- Jasno se definira što je to predočenje dokaza o tome da je netko cijepljen ili da je prebolio ili da je testiran i propisuju se kazne. Ne za građane nego za odgovorne osobe na čelu tih tijela za nepridržavanje zakona i propisa. Tekst ide u javno savjetovanje i bit će na Vladi idući tjedan te će biti u jednom čitanju u Saboru koji zasjeda do 15. prosinca.

- To je vrlo jasna i čvrsta poruka koja se vodi znanstvenim spoznajama i primjerima drugih zemalja, a ima za cilj zaštiti građana i funkcioniranje svih, naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako je prosvjed okupio različitih razloga, straha, neznanja, nedostatka znanja, nekoga iz vještih manipulacija, a bilo je i onih koji su imali jasne političke ciljeve koji su usmjereni protiv Vlade i vladajuće koalicije, dodao je.

- U demokracijama je to normalno. Mi smo dobro pogodili mentalitet naših ljudi i zato smo bili vrlo obazrivi u mjerama koje smo poduzimali kako ne bi došlo do večeg otpora ljudi. Ovo nije bio prosvjed protiv cijepljenja, ovo je bio prosvjed protiv testiranja, koje traje manje od jedne sekunde. Svi oni koji su bili na prosvjedu su pokazali da se ne žele testirati. To je sve, kaže premijer.

Na pitanje novinara HTV-a Šime Vičevića znači li da naš mentalitet nije dovoljno spreman da se nosi s mjerama kakve su u Austriji premijer je rekao da što se tiče našeg mentaliteta, prije svega bih vodio računa o onome što smo radili kalibrirajući mjere.

- Vlada nema luksuz voditi se samo logikom zdravstvene zaštite ili epidemioloških mjera. Imali smo ove skoro dvije godine na raspolaganju epidemiološke mjere pridržavanje distance, nošenja maske, prozračivanja, higijene i na neki način uzimanje u obzir racionalnosti građana da u ovim okolnosti moraju i malo sami sebi pomoći - paziti kako se ponašaju. Mi ne možemo jamčiti da će se svi pridržavati mjera koje su na snazi, odgovorio je Plenković.

- Mjerama smo omogućili što normalnije funkcioniranje, istaknuo je.

- Sada vidimo političku manipulaciju opcija koje nastoje profitirati na koroni i napraviti nered. Što se tiče Austrije, ona ide smjerom koji čak najavljuje obvezno cijepljenje. Ono neće biti obvezno u Hrvatskoj, ali zato postoje COVID potvrde, odgovorio je.

- Zakon će se primjenjivati na sve. Ured predsjednika nije izvan hrvatske države. Može se dogoditi da netko od djelatnika u Uredu PRH kaže da kraj njega sjedi osoba koja nema COVID potvrdu i kako ga je strah da ga ne zarazi, sanitarni inspektor će doći i pregledati COVID potvrde. Ured PRH nije nikakav vojni objekt, kao što nije ni Vlada ni Sabor, to su tlapnje i bezvezarije, smatra Plenković,a prenosi portal HRT-a.

Označeno u