Platforma Budimo grad: Tehnološki park – inkubator poduzetništva ili poligon za nagrađivanje?

Varaždinske vijesti | 5.10.2021. u 13:57h | Objavljeno u Aktualno

Tehnološki park Varaždin d.o.o. u većinskom je vlasništvu Grada Varaždina. Osim Grada, vlasničke udjele drže Sveučilište Sjever i FOI. Društvo je osnovano za „inkubaciju inovativnih tehnologijskih poduzeća“, ukazuje se na facebook stranici platforme Budimo grad koja je odlučila javno iznijeti svoj stav u vezi rada tog poduzeća te posebice zapošljavanja.

Njihov tekst prenosimo u cijelosti:

- Poznato je gdje su se do sad zapošljavala djeca vijećnika, direktora i drugih poslušnika, preko kojih firmi su se ugovarali poslovi i skrivali sukobi interesa. I Tehnološki park je jedna od tih priča. Priča bez transparentnosti, priča o pogodovanju, nagrađivanju i vraćanju dugova.

Sve počinje u siječnju 2018. Čehok na leđima nosi značajne sudske sporove i optužnice za političku korupciju. Među njima je i USKOK-ova optužnica za zlouporabu položaja i ovlasti vezano za POS stanogradnju.

Na samu Novu godinu 2018. direktorom Tehnološkog parka postaje Karlo Kukec. Njega je za direktora predložio Ivan Čehok, predstavivši to drugim članovima društva kao privremeno rješenje do raspisivanja natječaja za direktora. Iako skupština nije održana, oni su se s prijedlogom složili i Karlo Kukec upisan je u sudski registar kao direktor, na mandat do imenovanja direktora javnim natječajem. I tako je prošla cijela 2018, cijela 2019., cijela 2020., a bliži se i kraj 2021. godine, a natječaj za direktora još nije raspisan. Nije ga raspisala prošla vlast, a čini se da se niti ovoj baš ne žuri.

No, osim što se privremeni karakter Kukecova direktorovanja s vremenom pretvorio u trajni, u međuvremenu se ozbiljno poradilo i na njegovim primanjima.

Statut Tehnološkog parka određuje da direktor društva s društvom sklapa ugovor o međusobnim pravima i obvezama (tzv. menadžerski ugovor). Uvjete menadžerskog ugovora prema zakonu s direktorom ima dogovoriti nadzorni odbor. Prema Statutu Tehnološkog parka, nadzorni odbor može donositi odluke ako najmanje tri člana sudjeluju u odlučivanju, a odluke se donose većinom od ukupnog broja glasova.

Međutim, u slučaju Karla Kukeca nadzorni odbor nikada nije raspravljao o uvjetima menadžerskog ugovora, već su te ugovore sklapali njegovi predsjednici, najprije Željko Bunić, a zatim Mario Lešina. Oba s liste Ivana Čehoka.

Tako Nadzornim odborom Tehnološkog parka 2018. godine predsjedava Željko Bunić koji s Kukecom 3. siječnja 2018. godine sklapa ugovor kojim mu se plaća određuje u neto iznosu od 13.000 kuna, ugovara se uvećanje plaće za staž, pravo na korištenje službenog vozila, naknadu troškova putovanja, pokriće troškova reprezentacije, korištenje službenog mobitela, učenje stranog jezika i pohađanje seminara, tečajeva i tribina u svrhu edukacije, sve na teret društva.

Nekoliko tjedana prije ovogodišnjih lokalnih izbora Čehok donosi Odluku o izmjeni tog ugovora (iako za to uopće nije nadležan), a Mario Lešina sam kao predsjednik Nadzornog odbora po Čehokovoj direktivi sklapa novi aneks s Kukecom. U strahu od promjene vlasti i Kukecove eventualne smjene s mjesta direktora, aneksom se dogovara povećanje plaće i otpremnina. Zanimljivo je da prijedlog aneksa u Grad šalje upravo Karlo Kukec predlažući ugovaranje otpreminine u iznosu od 12 bruto plaća!

Na kraju, dva tjedna prije lokalnih izbora, Mario Lešina s njime potpisuje aneks koji mu plaću povisuje na neto iznos od 15.000 kuna, uz zadržavanje beneficija i otpremninu šest bruto plaća. Taj aneks sklopljen je 28. travnja 2021., potpisao ga je Mario Lešina, iako o njegovom sadržaju nije raspravljao ni Nadzorni odbor ni Skupština.

A koja je pozadina? Direktor Tehnološkog parka Karlo Kukec sin je Vladimira Kukeca, nekadašnjeg ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi. Vladimir Kukec je odigrao važnu ulogu u kaznenom postupku protiv Ivana Čehoka. Upravo je on pričom ispričanom kod USKOK-a 2011. godine dao kvalitetnog materijala na kojem je USKOK utemeljio optužnicu. Budući da se pred USKOK-om raspričao, USKOK mu je bio spreman dati tzv. „oprosnicu“, tj. Državno odvjetništvo se obvezalo da neće protiv njega voditi kazneni postupak budući je njegov iskaz važan za dokazivanje kaznenih djela za koja se optužuje Čehok. Kada je Kukec dobio otkaz u JUGS-u pred Općinskim je sudom u Varaždinu pokrenuo radni spor.

A što je uslijedilo vraćanjem Čehoka u gradonačelničku fotelju? Prvo, kada je Općinski sud u Varaždinu krajem kolovoza 2017. godine donio presudu kojom je utvrdio nezakonitim odluku o otkazu i Kukecovo vraćanje na posao, JUGS nije uložio žalbu. Presuda je postala pravomoćna i Kukecu starijem se isplaćuje naknada. Isplaćuje ju tadašnji ravnatelj JUGS-a, a sadašnji novi direktor Čistoće – Zoran Svetec. Samo par mjeseci nakon toga gradonačelnik Čehok Kukeca mlađeg imenuje direktorom Tehnološkog parka.

Što Čehok dobiva zauzvrat? Kukec stariji pozvan da svjedoči u kaznenom postupku protiv Čehoka o otkupljivanju zemljišta za POS stanogradnju pred sudom odjednom dobiva amneziju. Na većinu pitanja o kojima je bio i više nego razgovorljiv 2011. godine (za što je i dobio USKOK-ovu oprosnicu!) sad odgovara sa: «Ne sjećam se…..», «Ne znam više detalje», «Detalja se ne sjećam», «Nisam se time bavio» i slično.

Slučajnost?

Da rezimiramo. Tri su mjeseca prošla od kada je novi gradonačelnik preuzeo ured. Natječaj za direktora Tehnološkog parka nije raspisan. Pitanje odgovornosti predsjednika nadzornog odbora nije pokrenuto. Zakonitost skupštinskih odluka na koje nije pozvan nitko osim Ivana Čehoka nije analizirana.

Što se čeka - pitaju se članovi platforme Budimo grad.

Galerija slika