Platforma "Budimo grad": Tražimo da institucije počnu raditi svoj posao

Varaždinske vijesti | 2.3.2021. u 16:28h | Objavljeno u Aktualno

Kandidatkinja za gradonačelnicu Dubravka Novak  iz Platforme "Budimo grad" jučer je održala konferenciju za medije. Konferencija je bila posvećena pitanju održavanja prometne infrastrukture u gradu Varaždinu te njezine izjave prenosimo u cijelosti:

"Nedavni primjer devastacije zelenila u Trakošćanskoj ulici i zabrane radova samo je jedan u nizu primjera kako se neplanski, nestručno i amaterski upravlja Gradom. Ova gradska vlast nestručnom sanacijom već je uništila jednu od najljepših ulica u Varaždinu, ulicu Ivana Milčetića, koja je bila prepoznatljiva po predivnom drvoredu. Sličnih nestručnih i stihijskih rješenja mogli smo se nagledati posljednjih godina. Od parkirališta u Prešernovoj ulici, pa do platane na Banfici, gradska vlast je radila protivno pravilima struke, nezakonito, bez stvarne, iskrene javne rasprave sa strukom i građanima, uništavajući zelene površine i spomenike parkovne arhitekture.

Prošli tjedan gradonačelnik je izjavio kako grad uvijek radi na osnovu svih potrebnih dokumenata. Iz tog razloga smo sazvali konferenciju da bi s medijima podijelili dokumente koji dokazuju kako ovo nije istina. Upravo suprotno, primjer Anine ulice pokazuje da ova gradska vlast radi protivno pravilima struke, protuzakonito, te kako gradonačelnik laže i obmanjuje javnost kako bi sakrio nezakonito i nestručno postupanje od očiju javnosti.

Iz dokumenata koje prilažemo ovom dopisu jasno je sljedeće:
• Dok je gradonačelnik Čehok javnosti i medijima tvrdio da je staza u Aninoj napravljena kako su rekli projektanti i struka, inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrdila je kako projekt nije u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima struke.
• Grad nije niti tražio prethodnu suglasnost policije za biciklističku stazu u Aninoj što je bio dužan napraviti prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama
• Grad, odnosno gradonačelnik Ivan Čehok je u više navrata odbacio zahtjev za pristup dokumentima o rekonstrukciji Anine ulice tvrdeći da Grad nema traženu dokumentaciju (Rješenje gradonačelnik, Klasa UP/I-008-02-20-01/7, URBROJ: 2186/01-04/16-20-2, 24. rujan 2020. godine).
• Inspekcijski zapisnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potvrđuje međutim upravo suprotno, i da je g. Roberto Krajcer 9. rujna 2019. godine proslijedio dokumentaciju Ministarstvu, istu onu dokumentaciju za koju gradonačelnik tvrdi da je Grad nema.

Drugim riječima, ova gradska uprava je lagala da je radila po zakonu i pravilima struke, a nakon toga je lagala da nema dokumentaciju koju je bila dužna dati prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Zašto je sve ovo važno, zašto je uopće priča o Aninoj još uvijek važna?

Više građana stradalo je zbog toga što je napravljena opasna biciklistička staza u Aninoj. I dok su gradonačelnik i gradska uprava govorila neistine da je sve u skladu s pravilima struke, dok je gradonačelnik javno i anonimno preko lažnih profila vrijeđao stručnjake i predstavnike udruge biciklista na vrlo ružan način jer su upozoravali na nestručno projektiranu stazu, dok institucije nisu postupale po zakonu, u Aninoj su pale tri osobe koje su zadobile teške tjelesne ozljede.

Zato tražimo i očekujemo od gradske vlasti i Općinskog državnog odvjetništva da odgovore na sljedeća pitanja:
• Jesu li tri žene koje su pale i teško se ozlijedile zbog nepropisno i opasno izgrađene biciklističke staze dobile odštetu od Grada?
• Je li Grad pokrenuo postupak protiv projektnog ureda zbog odštete, kao i je li pokrenut odgovarajući postupak pred strukovnim tijelima zbog ovakvog načina rada?
• Hoće li se gradonačelnik ispričati jer je obmanjivao javnost u pogledu cijelog projekta, i jer je Grad skrivao dokumentaciju na koju javnost ima pravo uvida?
• U kojoj fazi je postupak pred Općinskim državnim odvjetništvom obzirom da PU varaždinska nije podnijela optužni prijedlog niti izdala obavezni prekršajni nalog protiv odgovorne osobe u Gradu Varaždinu, nego je proslijedila ovaj predmet Općinskom državnom odvjetništvu?
• Kako gradonačelnik i ova gradska vlast očekuje da građani poštuju zakone i propise, kada se ih sami ne pridržavaju?
• I konačno, kako građani mogu i dalje vjerovati aktualnoj gradskoj vlasti i gradonačelniku, kada govore neistine oko ovakvih pitanja?

Jedini način da nešto promijenimo u našem gradu i društvu je da tražimo da institucije počnu raditi svoj posao. Zato je bitno da se pitanje Anine konačno riješi, i da odgovorne osobe odgovaraju za ove propuste zbog kojih su teško stradali naši sugrađani".