Planirano umirovljeničko naselje u Biškupcu izazvalo kontroverze, hoće li se ispuniti predizborno obećanje? Foto: Krešimir Đurić

Planirano umirovljeničko naselje u Biškupcu izazvalo kontroverze, hoće li se ispuniti predizborno obećanje?

| 4.11.2019. u 18:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Grad Varaždin objavio je javni poziv investitorima za iskazivanje interesa radi izgradnje umirovljeničkog naselja u Varaždinu, koje bi zadovoljilo sve potrebe i interese starije populacije, kao i osoba s posebnim potrebama kojima je potrebna njega i skrb. Za umirovljeničko naselje predložena je gradska parcela u Sajmišnoj ulici u Varaždinu, površine 37.119 m2, na kojoj se nalaze sajmište i urbani vrtovi, kojima upravlja Udruga “Gredica”.

Sa šetalištem uz Plitvicu

Potencijalni investitori kod iskaza interesa trebali bi priložiti idejno rješenje umirovljeničkog naselja te opis popratnih sadržaja. Koje bi to sadržaje Grad svakako htio u budućem umirovljeničkom naselju, hoće li subvencionirati smještaj umirovljenicima, koju opciju smatraju optimalnom u vezi vlasništva, odnosno odnosa s investitorom: prodaju zemljišta, pravo građenja, zajedničko ulaganje ili nešto drugo te kamo planiraju preseliti sajmište i urbane vrtove, pitanja su koje smo uputili u upravu, koja su ostala bez odgovora. Ipak, na prošlotjednom kolegiju gradonačelnik Ivan Čehok pojasnio je zašto je odabrana lokacija u Biškupcu.

- Grad nije osnivač i nema nadležnost za postojeći Dom umirovljenika, koji se neće proširivati, nego se ide samo u njegovu energetsku obnovu. Stoga smo i pozvali potencijalne investitore. Namjera je lokaciju u Biškupcu povezati s budućom šetnicom i rekreacijskim sadržajima uz rijeku Plitvicu. To ne bi bio samo dom, nego cijelo umirovljeničko naselje u kojemu bi, osim smještaja, bila osigurana i zdravstvena skrb, zubarska ordinacija, rekreacija, fizioterapeut, frizer, vešeraj, trgovine i sve ostalo što umirovljenicima treba, i to bismo povezali sa šetalištem uz Plitvicu. Pretpostavljamo da će biti interesa, a ako ne bude, ići ćemo na druge načine ili u javno-privatno partnerstvo jer se Grad time ne može baviti - rekao je Čehok.

No, potencijalna lokacija u Biškupcu izazvala je kontroverze, ne samo zbog toga što je tu sajam, nego i tvrdnji da se uz Plitvicu nalazi zemljište potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Patafte.

Više o planovima za izgradnju Doma umirovljenika u Varaždinu, što je bilo predizborno obećanje na temelju kojeg je, među ostalim, Udruga umirovljenika grada Varaždina dala podršku Čehoku uoči izbora 2017. godine, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...