PITALI STE Zašto bebe u OBV idu na ultrazvuk zajedno s teškim bolesnicima

| 2.1.2018. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

- Dolazim izravno iz bolnice i užasno sam potresena zbog toga što sam tamo doživjela s mojom tromjesečnom bebom - u suzama nam je ispričala šokirana 30-godišnja žena (podaci poznati redakciji), koja je ovih dana u varaždinskoj Općoj bolnici bila sa svojom bebom na redovnom ultrazvuku. Nije problem u osoblju, ni opremi, već nešto sasvim drugo.

- Na ultrazvuk smo čekali dva mjeseca, a sada, kada smo napokon došli na red, bilo smo u istoj prostoriji s teško bolesnim ljudima, ljudima koji su u čekaonici nepokretni ležali na krevetima. Razumijem da i ti ljudi moraju na ultrazvuk, ali moraju li u ići u isto vrijeme kada i male bebe - pita se šokirana žena.

Zgrozilo ju je i to da bebe liježu na isti krevet, kao i ostali bolesnici. - Moju bebicu su polegli na krevet na kojem je prije ležalo više teško bolesnih ljudi. Krevet nije dezinficiran, već je gore samo stavljen papir. Meni je to nepojmljivo. Smatram da to nije dovoljno i da bi bebe trebale imati svoj termin za ultrazvuk - kazala nam je majka.

U bolnici kažu da mogućnosti određivanja zasebnog termina za ultrazvuk za dojenčad u postojećim okolnostima - nema.

- Zdravstvena usluga UZV kukova dojenčadi pruža se na Odjelu za radiologiju OBV, a pruža je liječnik specijalista radiologije. Budući da se radi o odjelu koji organizaciju rada nužno usklađuje sa brojem stručnog kadra i zahtjevima vanbolničkih i bolničkih pacijenata, u postojećim okolnostima nema mogućnosti da se više termina zasebno određuje za dojenčad, a pogotovo iz razloga što se za njih zdravstvena usluga ostvaruje u što kraćem vremenu, odnosno odmah nakon što se utvrdi indikacija za predmetnu dijagnostiku - pojasnili su u varaždinskoj Općoj bolnici. 

Što još kažu pročitajte u tekstu u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Posebno su odbacili navode o neadekvatnim higijenskim uvjetima.

- U odnosu na navode o higijenskim uvjetima, koje je uputila čitateljica, uvjeti u kojima je pružena zdravstvena usluga odgovarali su zahtjevima vrste zdravstvene usluge koja je pružena. U OBV svi pacijenti imaju jednake uvjete i pravo na ostvarivanje zdravstvenih usluga, sukladno njihovoj vrsti odnosno grani medicine na koju se konkretna zdravstvena usluga odnosiU odnosu na navode o higijenskim uvjetima, koje je uputila čitateljica, uvjeti u kojima je pružena zdravstvena usluga odgovarali su zahtjevima vrste zdravstvene usluge koja je pružena. U OBV svi pacijenti imaju jednake uvjete i pravo na ostvarivanje zdravstvenih usluga, sukladno njihovoj vrsti odnosno grani medicine na koju se konkretna zdravstvena usluga odnosi - kazali su u bolnici.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u