Piškornica pred preuzimanjem MBO-a u Brezju, čeka se odluka o tripartitnom ugovoru

Napisao/la: -
Mladen Jozinović Mladen Jozinović Foto: Krešimir Đurić

- Piškornica je osnovana radi izgradnje regionalnog centra, a kako je naša Vlada tek u siječnju ove godine usvojila Plan gospodarenja otpadom, tako je kasnilo i stvaranje uvjeta za povlačenje sredstava iz europskih fondova, ali i izgradnja našeg centra. U tom kontekstu je tvrtka koja je već, kao međufazu, započela s upravljanjem s odlagalištem otpada u Koprivničkom Ivancu, s pola milijuna tona slobodnog kapaciteta, i u kojem se danas obrađuje tekući otpad i iz Grada Varaždina, Ludbrega, Novog Marofa i nekih drugih jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, pokrenula ovu inicijativu. Mi smo tražili i pokrenuli financijski i pravni due diligence, odnosno dubinsko snimanje za preuzimanje tog pogona, koji bi nam služio kao međufaza do dobivanja uporabne dozvole za Centar - rekao je Mladen Jozinović, direktor RCGO-a Piškornica, na današnjoj sjednici Županijske skupštine, u sklopu rasprave o Izvješću o radu trgovačkog društva "Piškornica" za 2016. godinu.

Izgleda je riječ o potencijalu koji se uklapa u poslovne planove Piškornice, s obzirom da je Jozinović najavio nastavak poslovnih aktivnosti.

- Zatvorili smo financijsku konstrukciju tako što nam je jedna komercijalna banka odobrila našu financijsku studiju. Mi smo poslali jedan određeni ugovor u Grad Varaždin, čekamo povratnu informaciju iz Grada. Riječ je o tripartitnom ugovoru. Sadašnji vlasnik, mi kao potencijalni kupac i gradska uprava trebali bi složiti taj tripartitini ugovor, a da bi se to moglo "zavrtiti", potrebno je da dođemo u posjed tog baliranog otpada koji bismo onda obradili u pogonu, a ostatak odvezli u Koprivnički Ivanec. Priča je jednostavna, cijela Hrvatska je u takvoj situaciji, moj osobni stav je da to treba realizirati, jer dobar dio otpada iz ove županije se odvozio u Koprivničku županiju. Uz sve to, moram napomenuti da se kroz mjesec dana očekuje stupanje na snagu određenih podzakonskih akata, prema kojima će se za svaku tonu neobrađenog otpada Fondu za zaštitu okoliša plaćati penali u iznosu od 350 kuna po toni - rekao je Jozinović kao odgovor na pitanje vijećnika Božidara Kolarića kupuje li Piškornica MBO postrojenje i hoće li se balirani otpad obrađivati u tom postrojenju.

- Tijekom svih ovih godina koliko sam bio gradski vijećnik, zagovarao sam, a zagovaram i dalje, da Grad Varaždin kupi MBO postrojenje i tako rješava pitanje bala. U javnosti se pojavila i informacija da je to spremna učiniti i Piškornica, zato me zanima je li ta priča još uvijek u igri, da Piškornica kupi MBO postrojenje. Ovo je iznimno bitna tema, ne samo za Grad Varaždin, nego i za cijelu Varaždinsku županiju - bilo je Kolarićevo pitanje za Jozinovića.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.