PH: Slučaj iz Zaprešića prijeti ponavljanjem diljem Hrvatske

vv | 15.8.2018. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno

Povodom tragičnog i nemilog događaja smrti  mladića u Zaprešiću, dr. med. Josipa Rodić, predsjednica Udruge koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i predsjednica Odbora za zdravstvo stranke Promijenimo Hrvatsku, ukazala je da se praksa po kojima nositelji timova nisu liječnici provodi već godinama i da je bilo samo pitanje trenutka kada će se dogoditi takav tragični događaj.

-Već više od godinu i pol dana kontinuirano upozoravamo i tražimo ukidanje timova bez nositelja, što je praksa loša za pacijente, ustvrdila je Rodić, naglašavajući da voditelj tima, bilo u ambulanti ili hitnoj službi, mora i jedino može biti liječnik.

Već duže vrijeme, kako je dodala, stručna udruga upozorava javnost i Vladu da se reforma zdravstva mora hitno i neodgodivo provesti i ne smije se lomiti preko leđa pacijenata i njihovog prava na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

- Brojni liječnici već godina upozoravaju na devastiranu mrežu liječnika po slavonskim, ličkim, dalmatinskim selima te otocima, ali sada vidimo i u urbanim sredinama, kao i nebrigu lokalne vlasti za kvalitetno zdravstvo. Lokalna samouprava zadužena za brigu za zdravstveni sustav i mrežu liječnika u svom kraju, ističe Rodić i pita se kako je moguće da, onda, jedna sestra i jedan liječnik pokrivaju i do četiri ordinacije.

Zapitala je i zašto se ne raspisuju specijalizacije i zašto se ne zapošljavaju liječnici tamo gdje nedostaju.

- Prema Ustavu, člancima 134. i 135., Zakonu o regionalnoj i lokalnoj samoupravi  čl. 19. i 19.a te prema Zakon o zdravstvenoj zaštiti čl. 14. lokalna samouprava ima zakonsku obvezu  organizirati i sufinancirati primarnu zdravstvenu zaštitu, dakle i Hitnu medicinsku pomoć kao i pedijatriju, ginekologiju, obiteljsku medicinu, dentalnu medicinu, zdravstvenu njegu u kući osigurane osobe, ukazala je Josipa Rodić.

Stranka PH poručuje da lokalna samoupravo mora preispitati prioritete ulaganja i sufinanciranja potreba stanovništva koje je članove lokalne samouprave izabralo.

- Ako zdravstvena zaštita i ulaganje u zdravlje pučanstva nije na prvom mjestu - a prema nemilom događaju zaključujemo da nije - onda je ovo logična posljedica nebrige za zdravlje  stanovništva. Zbog toga su pokazatelji kvalitete zdravstvene zaštite  u usporedbi sa zemljama EU – očekivano na dnu ljestvice. Lokalna samouprava u zemljama EU 20-40 posto svog proračuna ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu, a ne ulaže u fontane, službene automobile,  ponavljana asfaltiranja već asfaltiranih cesta i sl.  Oni ulažu u  smanjenje broja osiguranika o kojima skrbi jedan liječnički tim – kod nas je broj osiguranika dvostruko veći nego u zemljama EU. Ulažu u centre za dijagnostiku i palijativnu skrb, kao što smo predložili:  prostore domova zdravlja prenamijeniti jednim dijelom u centre za dijagnostiku, a drugim dijelom u centre za palijativnu skrb. Sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu moraju se udvostručiti. Danas ona iznose 17% od ukupnog budžeta HZZO-a, prije Domovinskog rata ta su sredstva iznosila 33%, baš kako je to danas u zemljama EU, upozorava liječnica, naglašavajući da moraju odgovarati svi oni koji su sudjelovali u propustu koji je odnio jedan mladi život u Zaprešiću.

Iako još traje inspekcijski nadzor povodom smrti mladića, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata već vidi gdje bi mogao biti krivac, odnosno gdje nije.

- Najlakše je za sve optužiti ministra. A što kada bi došao drugi? Ne tražite stoga žrtvenog jarca koji uvijek mora biti odgovoran za sve. Krenimo redom; Pravilnik i mreže hitne medicinske pomoći nije mijenjan od 2016 godine, za vrijeme bivšeg ministra zdravstva. Zagrebačka županija ima ugovorenih pet timova sa liječnikom (Tim 1), a na teren su poslali tim bez liječnika  - što radi u toj županiji takav ti? Nisu zatražili dodatne timove, a nisu ni ispoštovali ugovore. Prije nego graknete za ostavku ministra, promislite čija je to odgovornost? Drugo: poslano je vozilo sanitetskog prijevoza, prema tome kad već nemaju opremu, unesrećenog nisu transportirali do najbliže bolnice. Grad, županija, gdje je novac? Gdje su liječnici za koje ste trebali sklopiti ugovore, pitaju u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata, napominjući da je ista hitna pomoć prošle godine bila zatvorena, kada se skoro beba ugušila.