Petu godinu Varaždin sufinancira besplatnu prehranu za djecu osnovnih škola u sklopu projekta "SPAS V"

MGA | 18.10.2021. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

I ove godine Grad Varaždin sufinancira školsku prehranu za učenike u riziku od siromaštva. Riječ je o projektu „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS V“, koji se provodi već petu godinu.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković potpisao je danas Sporazume o partnerstvu na tom projektu s ravnateljima svih varaždinskih osnovnih škola te ravnateljima Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličke škole Sveta Uršula. 

Projektom „Školska prehrana za sve – SPAS V“ u školskoj godini 2021.-2022. obuhvaćeno je 779 učenika, za što je iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije osigurano 966.918,23 kuna.

Ovaj događaj ujedno je pridonio obilježavanju jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kojeg je Glavna skupština Ujedinjenih naroda službeno proglasila 1993. godine s ciljem podizanja svijesti o rastućem problemu siromaštva i materijalne deprivacije.

Prilikom potpisivanja Sporazuma ukazalo se na važnost ovog projekta kojim Grad Varaždin, u suradnji sa školama kao projektnim partnerima, već petu godinu zaredom nastavlja s uspješnom praksom osiguravanja nefinancijske pomoći varaždinskim učenicima koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Pomoć se pruža u obliku podjele obroka odnosno sufinanciranja školske prehrane, zahvaljujući financijskim sredstvima osiguranim iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

- S jedne strane mi je zadovoljstvo da je osigurano gotovo milijun kuna za ovaj projekt. Ono što me čini tužnim je da je to još uvijek prevelika brojka djece. Kao cjelokupno društvo moramo raditi na tome da iskorijenimo to siromaštvo i da sva naša djeca imaju besplatan školski obrok. Rastom cijena počeli su se dizati troškovi života i moramo voditi brigu o tome da ponovno ne dođe do pada životnog standarda. Nadam se da ćemo kroz naše mjere, koje radimo kao nova gradska uprava, doći do tog standarda da sva djeca imaju, ne samo besplatan, nego i kvalitetan školski obrok - rekao je Marković. 

Ispred ravnatelja osnovnih škola govorila je Jasmina Dvorski, ravnateljica IV. osnovne škole.

- Već petu godinu imamo ovaj projekt u kojem sudjeluje Grad s ciljem smanjivanja nejednakosti i osiguravanja besplatne prehrane djece u školama. Ove je godine kriterij za to bio dječji doplatak - rekla je ravnateljica u čijoj školi gotovo svako četvrto dijete ima besplatnu prehranu.

Ciljnu skupinu ovog projekta čine djeca iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu te djeca iz obitelji u riziku od siromaštva, koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima. Utvrđenim kriterijima nastojao se obuhvatiti što veći broj djece pripadnika ciljne skupine.

Osiguranjem redovnog primanja školske prehrane učenicima se pruža nefinancijska pomoć čime se ujedno povećava njihova socijalna uključenost i smanjuje marginaliziranosti s obzirom na socijalno-ekonomski status. Učenicima je osigurana kvalitetna i kontinuirana školska prehrana tijekom cijele nastavne godine, pri čemu se podjela hrane provodi u prostorima školskih kuhinja zajedno s ostalim učenicima te se time vodi računa o načelu nediskriminacije i poštivanja dostojanstva učenika kojima je ova pomoć namijenjena.

Osim socijalno-ekonomskog aspekta, ovaj projekt doprinosi i zaštiti javnog zdravlja u pogledu osiguravanja školskih obroka i pravilne prehrane budući da su zdrave prehrambene navike uvjet za odgovarajući psihofizički rast i razvoj. Pored toga, pravilne prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu i na odabir hrane i način prehrane u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi.