Petrići najavili da neće podržati proračun: Groznica pred-proračunske večeri Foto: Martin Novosel

Petrići najavili da neće podržati proračun: Groznica pred-proračunske večeri

VV | 28.11.2022. u 17:43h | Objavljeno u Aktualno

Ana i Hrvoje Petrić, koji se i dalje se potpisuju kao predstavnici Budimo grada, iako se platforma Budimo grad ogradila od njih i ne smatraju Petriće kao svojim članovima više, upravo su poslali svoje medijsko priopćenje kojim su najavili da ne namjeravaju podržati proračun Grada Varaždin za 2023. godinu na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ove srijede će se održati vjerojatno najzahtjevnija sjednica ovog saziva Gradskog vijeća. U pripremi za istu, Gradskom vijeću smo, osim prijedloga odluke o smanjenju prireza te sufinanciranju izvanškolskih aktivnosti djece, uputili i šest amandmana kojima smo predložili poboljšanje odluka koje se nalaze na dnevnom redu. Amandmane smo predložili jer smatramo da se radi o kvalitetnim i korisnim prijedlozima za koje je razumno očekivati podršku svakog savjesnog vijećnika.

Međutim, niti jedan naš amandman nije alat za političku trgovinu. Ne namjeravamo svoje ruke prodavati za kilometar asfalta ili stotinjak kuna božićnice, niti za smanjenje prireza. Ako će vijećnici htjeti glasovati za unaprjeđenje odluka na dnevnom redu, ovi amandmani im daju tu priliku.

Princip vođenja Grada od strane gradonačelnika Bosilja ne podržavamo i to ćemo ponovo jasno dati do znanja na izglasavanju proračuna u srijedu. Ne možemo podržati kontinuitet stranačkih uhljebljivanja, neracionalnog trošenja, netransparentnih odluka, a što bi sve trebalo kulminirati odlukom o enormnom zaduženju, koja je na dnevnom redu sjednice. Nema takvog „bombona“ koji bi, u tjednu prije glasovanja o proračunu, mogao zasladiti gorak okus načina na koji se vodi Grad.

Predloženi amandmani sastoje se u sljedećem:

1. Predložili smo da se umjesto otkupa Varteksovih nekretnina – smanji porezno opterećenje građana. Ovogodišnje bolje punjenje proračuna od očekivanog je prilika za konsolidaciju gradskih financija, a ne za dodatno trošenje.

2. Prijedlog je smanjenje troškova gradskog protokola, sufinanciranja potreba u kulturi te da se ne ide u povišenje naknada za novorođenu djecu, već da se ta sredstva ciljano usmjere u povećanje znanja i vještina naše djece.

3. Prijedlog je i da se umjesto otkupa nekretnina Varteksa financira nabava još jedne stanice za mjerenje kvalitete zraka jer je ove godine bilo još više primjedbi naših sugrađana na kvalitetu zraka u gradu. Problemu kvalitete zraka treba se konačno pristupiti sustavno, na način da se kvaliteta zraka prati na čitavom području grada i u gusto naseljenim područjima, a ne samo točkasto u strogom centru grada koji je rijetko naseljen i udaljen od potencijalnih zagađivača.

4. Predlažemo i da se umjesto otkupa nekretnina Varteksa financira izgradnja nogostupa u Sajmišnoj ulici jer smatramo da je nedopustivo u 2023. godini da djeca u Varaždinu kolnikom hodaju do škole.

5. Sudjelovali smo u javnom savjetovanju o izmjenama Statuta i Poslovnika o radu Vijeća te smo svojim prijedlozima uvelike poboljšali njihov sadržaj. Primjedbe koje nisu prihvaćene, a koje smatramo važnima za rad Vijeća, uputili smo u obliku amandmana.

6. Stavili smo amandman na prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o jednostavnoj javnoj nabavi, kako bi se u što većem broju nabava osigurala puna transparentnost i mogućnost da se uključe ponuditelji iz cijele EU."