Petrić: Da je ova država propali projekt, najbolje potvrđuje braniteljska reakcija

vv | 6.2.2022. u 07:25h | Objavljeno u Aktualno

- Zahvaljujem Koordinaciji braniteljskih udruga na otvorenom pismu kojim reagiraju na moju tvrdnju, iznesenu na 8. sjednici Gradskog vijeća, da je ova država „propali projekt“. Njihova reakcija to najbolje potvrđuje,  navodi Hrvoje Petrić, vijećnik Gradskog vijeća Grada Varaždina, reagirajući na otvoreno pismo Koordinacije braniteljskih udruga Varaždinske županije.

https://www.varazdinske-vijesti.hr/drustvo/h-petric-je-svojom-izjavom-na-gradskom-vijecu-duboko-povrijedio-moralne-osjecaje-svih-hrvatskih-branitelja-55832

A onda nastavlja: 

-Imam samo najdublje poštovanje prema svakoj osobi koja ustane u obranu slobode. To je plemeniti čin hrabrosti na koji su spremni rijetki. Tako je bilo 1941., tako je bilo 1991., tako je i danas. No, nekako ne vjerujem da su branitelji koji su prije trideset godina otišli u rat sanjali Hrvatsku koju danas imamo. Neki možda jesu.

 Stoga, moja najiskrenija isprika svakom branitelju koji je u rat otišao sa vizijom Hrvatske u kojoj se ministru obrane Mariu Banožiću voze mandarine s Brijuna. Ispričavam se svakom branitelju koji je u rovovima sanjao o Hrvatskoj u kojoj se godinu dana čeka na dijagnostički pregled, a najnoviju bolnicu je izgradila Milka Planinc. Ispričavam se svakom branitelju koji je u rat otišao da bi se političarima preko reda obnavljali stanovi, dok se sirotinja smrzava u kontejnerima. Ispričavam se svakom branitelju koji je želio Hrvatsku u kojoj političari nakon osam godina sjedenja u Saboru imaju 10.000 kuna penzije, a novac za bolesnu djecu skupljamo telefonskim pozivima. Ispričavam se braniteljima koji su željeli Hrvatsku u kojoj sveučilišta daju doktorate za Google Translate disertacije. Konačno, moja isprika svim onim braniteljima koji su u rat išli da bi jednog dana bili pijuni HDZ-a i služili za obračune s političkim neistomišljenicima. Za njih par Hrvatska nije mogla ispasti bolje.

No, većina stanovnika ove zemlje, uključujući i većinu branitelja, želi nešto drugo. Želi BDP koji nije predzadnji u EU. Želi zdravstvo koje nema drugu najveću smrtnost od COVID-a i karcinoma. Želi pravosuđe u kojem postupci ne traju godinama. Želi fakultete koji će biti cijenjeni u inozemstvu. Napokon, žele Hrvatsku u kojoj će njihova djeca htjeti ostati živjeti jer u njoj napreduju najbolji, a ne podobni.

 U takvoj Hrvatskoj, i Koordinacija braniteljskih udruga bi se oglasila oko Frke – Petešića, oko nula obnovljenih kuća na Baniji i oko pritisaka na zviždače koji ukazuju na nepravilnosti. No, takve Hrvatske nema. Imamo to što imamo, zaključuje varaždinski gradski vijećnik.