Petra Cafuk (34) iz Domitrovca u Izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika: Imamo volje, ali muke zadaje papirologija

J.Š./ Varaždinske vijesti | 10.5.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Proizvodnji sadnica povrća i trajnica kamenjarki u plasteniku predodredila je život Petra Cafuk (34) iz Domitrovca, jedna od finalistica iz Varaždinske županije u Izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika. Odrasla je u obitelji poljoprivrednika u kojoj tradicija bavljenja uzgojem povrća postoji već 50 godina. Opredijelila se tako i sama pa završila poljoprivrednu školu i odlučila nastaviti gdje su roditelji stali. Otvorila poljoprivredni obrt i danas na 14,5 hektara zemlje i 2.800 kvadrata plastenika uzgaja i plasira na tržište godišnje do 200.000 trajnica kamenjarki i oko 300.000 sadnica povrća.

U planu dodatnih 3.000 kvadrata plastenika

- U međuvremenu sam se i udala, a kako je i suprug Jurica imao svoj OPG danas zapravo obrađujemo ukupno, uz plasteničku proizvodnju, 50 hektara vanjske proizvodnje na kojoj uzgajamo krumpir, kupus, salatu i kelj – kaže Petra, majka troje djece koja već polako pokazuju interes i pomažu na polju i plastenicima.
Cijeli je posao obitelj pokrenula vlastitim sredstvima jedino se Petra 2019. godine prijavila na natječaju 6.1.1. namijenjen za mlade poljoprivrednike i dobila nepovratna sredstva iz EU od 50.000 eura kojima su kupili traktor. Sada se prijavila na natječaj 4.1.1. jer imaju u planu širenje.

Kakvi su im planovi i što im zadaje glavobolje čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u