Petorica župana sa Sjevera na novom zajedničkom sastanku o aktualnim problemima

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.6.2018. u 18:32h | Objavljeno u Aktualno

Osnivanje Centara kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, izazovi s kojima se županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova, praćenju realizacije većih infrastrukturnih projekata i stanju u gospodarstvu bile su teme sastanka petorice župana sjeverne Hrvatske održanom u Čakovcu.

Teme sastanka o kojima su raspravljali župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te župan Međimurske županije Matija Posavec su upravo one o kojima će se raspravljati na predstojećem sastanku svih župana i Vlade Republike Hrvatske koji će se održati 4. srpnja u Varaždinu.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić osvrnuo se na probleme u zdravstvu.

- Jedna tema koja se pred nama pojavljuje kao apsolutno najdestruktivnija poruka koja se pojavila u zadnjih desetak godina, a bilo je puno takvih poruka od različitih Vladam, je ovo što nam jasno i glasno poručuje ministar Kujundžić, a Vlada zasada još to nije odbacila - rekao je Čačić o Zakonu kojim bi se privatizirale ordinacije po domovima zdravlja i ljekarne.

- To je Zakon od dvadesetak članaka na koje je poslano pet tisuća primjedbi, a sve se svodi na to da je ministar Kujundžić i Vlada žele odlukom ministra, ozakoniti podjelu ordinacija u domovima zdravlja i ljekarnama koje su sada u vlasništvu županija. To je protuustavno. Osobno sam rekao, to je prvi zakon koji ću zabraniti da se provodi. Moj potpis za taj Zakon neće biti - istaknuo je Čačić te dodao da su se s time složili i ostali župani.

Župan Matija Posavec rekao je da će ispred Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u značajnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj.

- Na prosječnoj Hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8.000 kuna, radnik dobi na tekući račun 5.663 kune, a poslodavac mora platiti 9.374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi za isti trošak poduzetnik ostao konkurentan, a radnik dobio veću neto plaću. To je prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a naročito je važno za sjever Hrvatske -  dodao je Posavec.

Župan Radimir Čačić osvrnuo se na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, osobito na eventualne promjene u sustavu primarne zdravstvene zaštite i ljekarničke djelatnosti, naglasivši kako taj Zakon ne smije proći jer je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstva koji se gradio godinama i nedopustiv je bilo kakav oblik uvođenja privatizacije na mala vrata.

- Ako treba ja ću biti prvi koji taj Zakon, ako prođe proceduru, neću provoditi - istaknuo je župan Čačić.

O izazovima s kojima se susreću županije u dijelu osiguravanja financijskih sredstava kojima se sufinanciraju projekti iz EU fondova govorio je župan Damir Bajs.

- One županije koje mnogo novaca privlače iz EU fondova imaju problem u nedostatku novaca za sufinanciranje EU projekata. Nakon što županije definiraju i plate projekt, prođu europske kriterije, zatvore financijsku konstrukciju, realiziraju projekt i preuzmu rizik penalizacije, u državni se proračun slijeva, kroz PDV, 25 posto ugovorene investicije. Taj novac nikad ne bi došao u proračun da nije došlo do realizacije projekta. Stoga, apeliramo na donošenje odluke da se do razine iznosa PDV-a kojim županije pune proračun kroz realizaciju EU projekata vrši, od strane države, sufinanciranje domicilne komponente u te projekte – rekao je Bajs.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo održanim zajedničkim sastankom na kojem su se otvorile mnoge teme, od obrazovanja i zdravstva.

- Jednako energično i čvrsto kako smo i do sada pokazali zajedništvo i snagu naših pet županija, uspjeli se dogovoriti o niz zajedničkih tema, poput centara kompetencija ili funkcionalnog povezivanja u turizmu, zdravstvu ili gospodarstvu, tako ćemo i nastaviti vršiti pritisak na one koji odlučuju, a sve u cilju bržeg razvoja hrvatskog sjevera ali i ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske - rekao je Koren.

Zaključno, Krapinsko zagorski župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo što, unatoč inicijativi i mnogim dopisima, nije održan sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija i dala veća potpora države infrastrukturnim projektima na području ovih pet županija.

- Stoga, tražimo hitan sastanak prije zajedničke sjednice župana i Vlade RH - ustvrdio je Kolar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci