Peticiju protiv pripajanja Varkomu i protiv dovoza otpada u Jerovec otpada potpisalo 7.278 građana

Varaždinske vijesti | 15.3.2022. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Čak 7.278 građana potpisalo je peticiju protiv pripajanja ivanečkih vodovoda i tvrtke Ivkom-vode Ivanec varaždinskom Varkomu i protiv odlaganja komunalnog otpada iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina na odlagalištu u Jerovcu.

S obzirom na to da se peticija potpisivala na nekoliko štandova u Ivancu, samo kroz par srijeda i subota od 8 do 12 sati te obilaskom kućanstava po naseljima od strane volontera, organizatori su zadovoljni brojem prikupljenih potpisa.

Podsjećamo, građane su na potpisivanje peticije pozvale sve stranke koje djeluju u Gradskom vijeću Ivanec – NL Milorada Batinića, HDZ, SDP, NS-Reformisti, HNS/LD i HSU.

Svima je zahvalu uputio gradonačelnik Milorad Batinić:

-Zahvaljujem svim građanima grada Ivanca koji su potpisali peticiju i tako se pridružili nastojanjima da zaštitimo i spasimo naše. Posebno zahvaljujem građanima okolnih gradova i općina koji koriste usluge Ivkoma d.d. i Ivkom-voda (na čijim se područjima peticija nije organizirano potpisivala), a koji su je došli potpisati u Ivanec. Hvala i svim gradskim vijećnicima, političkim aktivistima, volonterima i članovima vijeća mjesnih odbora koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme te skupljali potpise građana – poručio je gradonačelnik te naglasio da bi, preslikaju li se ovi rezultati na referendum (koje je resorno ministarstvo poništilo), referendum u Ivancu glatko prošao.

Uputio je i zahvalu načelnicima okolnih općina koji su se okupili u Ivancu i dali potporu potpisivanju peticije: načelniku Općine Maruševec Mariju Klapši, načelniku Općine Bednja Damiru Poljaku, načelniku Općine Klenovnik Mladenu Blašku i načelnici Općine Donja Voća Sanji Kočet, odnosno, općinskom vijećniku Branku Jakopcu.

Zaštiti kolektivnih interesa građana i Grada Ivanca svojim su okupljanjem na gradskoj špici i potpisom na peticiju dali i predsjednik GO HDZ-a Ivanca Zdenko Đuras, predsjednik GO SDP-a Ivanec Dalibor Patekar, predsjednica GO NS - Reformista Jelena Pavleković, predsjednik HNS-a Nikola Sedlar i predsjednica HSU-a Danica Mesec.

Gradonačelnik M. Batinić smatra da su ovakvim, masovnim odazivom potpisivanju peticije, građani Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputili znakovite poruke.

-Građani su jasno poručili da su poništenje referenduma od strane resornih ministarstava shvatili kao nedemokratski čin, kojim im je uskraćeno njihovo Ustavom i zakonom zajamčeno pravo da se sami odrede o pitanjima kao što su voda koju će piti i o tome može li im netko, a da ih o tome uopće i ne pita, u „dvorište“ dovesti tisuće tona svoga smeća. Jer ako ova pitanja nisu iz samoupravnog djelokruga Grada, a koja onda jesu?! – naglašava Batinić.

Volju građana neki proglasili političkim „cirkusom“

-Nadalje, 7.278 potpisa direktna su poruka državnim institucijama o tome da građani s velikim revoltom gledaju na nastojanja da im se direktivama i uredbama oduzme njihovo kolektivno vlasništvo. Protiv toga su da im se nametne distributer vode kojeg nitko ne želi te da se tako nepovratno uništi i “rasturi“ više od pola stoljeća stara ivanečka tvrtka s kojom su dosad bili zadovoljni. Ovo je ujedno direktna poruka i ministru Tomislavu Ćoriću i direktoru Varkoma Bruni Isteru, koji su u medijima tvrdili da građani ne žele referendum, da je on potreban samo meni kao „političkoj eliti“ te da je štetan i kontraproduktivan te da je riječ o političkom „cirkusu“ (Ister). Jer volju građana etiketirati kao „cirkus“ predstavlja direktno omalovažavanje naroda – smatra gradonačelnik.

- Također, mislim da bi se i g. Ister i njegovi nalogodavci trebali zabrinuti zbog ogromnog neraspoloženja i revolta koje smo čuli na terenu, a koje ne samo građani Ivanca već i svih susjednih sredina izražavaju spram vode iz varaždinskih izvora. Građani tu vodu naprosto ne žele! A istovremeno je i više nego očito da se tzv. varaždinska voda širemu ivanečkome kraju silom nameće iz nekih, zasad meni nepoznatih interesa. I to unatoč činjenici da građani žele vodu iz sustava Ivkom-voda i da ta tvrtka svojom prvorazrednom vodom iz crpilišta na Ivančici može pokriti potrebe cijelog ivanečkog područja i daleko šire – podsjeća Batinić.

Dodaje također da je velik broj potpisa na peticiju skupljen i na području grada Lepoglave, gdje su njeno potpisivanje pokrenula dvojica gradskih vijećnika.

Iako bez logističke potpore svoga Grada, oni su do sada uspjeli skupiti 2.200 potpisa, a poznato je da upravo na području Lepoglave vlada pobuna građana koji ne žele ni čuti da se tamošnji lokalni vodovodi i vodovodi kojima sada upravljaju Ivkom-vode pripoje Varkomu.

Ivanečki gradonačelnik poručuje da će peticija biti poslana predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru Tomislavu Ćoriću i varaždinskom županu Anđelku Stričaku.

-Iako njome ne možemo mijenjati odluke državnih institucija, nadamo se da će (zajedno s potpisima iz Lepoglave), blizu 10.000 potpisa građana biti jasna poruka mjerodavnima o raspoloženju naroda i signal da ne bi bilo dobro da idu silom provoditi odluke koje su izazvale toliku pobunu i revolt. To više što ima načina da se ova situacija riješi, a moguća rješenja već sam iznio na nedavnom sastanku s ministrom Ćorićem i njegovim suradnicama – zaključuje gradonačelnik M. Batinić.

Također, Grad Ivanec je aktivirao i sve instrumente pravne zaštite svojih interesa.

Podsjećamo, Ustavnom sudu je putem odvjetničkog ureda podnio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe Vlade RH o uslužnim područjima.

Također, Ustavnom sudu je podnesen i prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o vodnim uslugama.

U tijeku je i pravna bitka na Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti osporavane Odluke o raspisivanju lokalnog referenduma.
Također, Grad Ivanec se pridružio inicijativi još 24 hrvatska grada i općine koji su zbog razloga sličnim ivanečkima, putem odvjetnika zatražili ukidanje spornih odredbi Zakona o vodnim uslugama i Uredbe Vlade RH.