PČELARSTVO Europa zabranjuje korištenje insekticida koji štete pčelama

| 21.5.2018. u 13:46h | Objavljeno u Aktualno

Je li prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom, koji su države članice EU-a krajem travnja većinom podržale na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu, stigao prekasno?

Naime, predsjednik Pčelarskog društva Varaždin Goran Danko upozorava da se i na području Varaždinske županije već primjećuje sve manji broj pčela, što je pokazala i prva polovica svibnja kad cvate bagrem.

- Zovu me pčelari i kažu da je sve bijelo od cvjetova bagrema, no pčela nema. Tri godine zaredom u proljeće smo imali niske temperature i mraz, a i sada još imamo jutra koja su prehladna da bi pčele poletjele, ali i da bi bagrem, koji je glavna paša u našoj županiji, medio - kaže Danko i dodaje kako značajnu razliku u odnosu na prošlu godinu pokazuju i podaci o motrenju medenja na devet lokacija - Lepoglava, Ivanec, Vratno, Kneginec, Vinično, Krušljevec, Čičkovina, Bolfan i Ludbreg.

- Što se tiče pesticida, svo sjeme je već prošlu godinu pripremljeno s tim otrovom tako da će se ova naredba možda odraziti za oko dvije godine, jer ostat će u zemlji, u košnicama, treba se to očistiti - napominje Danko, ukazavši da se neonikotinoidi koriste i za tretiranje sjemena kukuruza koji je vrlo zastupljen na našem području.

Kod pčela izloženih neonikotinoidu javlja se dezorijentiranost zbog koje pčele ne mogu pronaći svoju košnicu te se čak prestaju brinuti za potomstvo. Zbog toga je došlo do opustošenja košnica, a znanstvenici su zaključili da je vjerojatni razlog za takvo zbunjujuće ponašanje pčela pesticid koje se miješa u sredstvo za zaštitu biljaka i koji je baziran na neonikotinoidu.

Sličnog sastava kao i nikotin u cigaretama pa poput droge djeluje na pčele koje čak postaju “ovisne” i traže polja koja su tretirana tim pesticidom.

Kako su štetni insekticidi prorijedili broj pčela u Varaždinskoj županiji čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u