Patafta: Zagađujemo li još više okoliš u Brezju?; Bosilj: Micanjem bala nismo povećali zagađenje

| 20.10.2021. u 15:30h | Objavljeno u Aktualno

- Ja sam vas četiri mjeseca pustio i nisam vas ništa pitao, mislim da je sad dovoljno vremena da počnemo konkretno i praktično pričati. Ja sam bio na odboru za komunal (Čistoću) i dao sam si truda poslije tog odbora i otišao do Brezja na našu divlju deponiju da vidim što se tamo događa. Moram reći da sam iznenađen što sam tamo vidio. Moje pitanje je sljedeće, da li sada kada smo išli raditi servisnu cestu kroz tu deponiju bale koje su bile na tom mjestu stavljali na druge bale ili smo te bale bacali sa strane i širili postojeću staru deponiju. Zašto je to bitno? Ministarstvo zaštite okoliša je našu divlju deponiju koja je na Brezju na vodozaštitnom području stavilo na listu velikih šteta okolišu u Republici Hrvatskoj. Ako ih stavljamo na novo vodozaštitno područje, znači širimo, znači radimo još veću štetu i još više zagađujemo okoliš. Konkretno, da li smo stavljali na druge bale ili smo bacali okolo i širili to područje? Možda sam u krivu, ali postoje neke snimke geodetske i apeliram da ako se i to dalje radimo da stanemo - rekao je poduzetnik i vijećnik Davor Patafta koji se prvi puta pojavio danas na jednoj sjednici Gradskog vijeća od novog saziva Gradskog vijeća.

- Postoji projekt koji čeka na građevinskoj dozvoli jer ne može dobiti suglasnost Ministarstva gospodarstva jer se, možemo tako reći, bivša gradska uprava možda inatila s Ministarstvom što svakako nije dobro. Mi smo sada te neke stvari probili. Projekt se zove Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji gospodarska zona Brezje. Da taj projekt može dobiti suglasnot Ministarstva gospodarstva, morao se izraditi elaborat zaštite okoliša koji se od srpnja 2020. godine nije mogao usuglasiti jer prijašnja gradska uprava nije željela pristati na određene izmjene i to je bio prijepor da bi se to moglo realizirati. Između ostalog, postoji sanacijski program lokacije Brezje koji se odnosi na sanaciju tla nakon uklanjanja bala, a za taj sanacijski program je dobivena suglasnost Ministarstva okoliša i energetike, ali po tom sanacijskom programu po kojem gospodine Patafta mi sad radimo je bio rok provedbe sanacije do prosinca 2020. godine. To je Ministarstvo odobrilo u veljači 2019. Mi smo propustili taj rok, odnosno bivša uprava da makne taj otpad i da provede sanaciju lokacije Brezje. To je što se tiče tla, a u svim ovim elaboratima izvješća o ispitivanjima Croatia Controla o izvršenom uzorkovanju tla gdje se iz analize tla s lokacije, gdje su bale maknute na trasi koridora cest i prostora izvan gdje su bale, da je kvaliteta zemlje i poljoprivrednog zemljišta utvrđeno da to nije opasan otpad i da to možemo raditi prema ovom programu sanacije kako radimo cestu. Mi nismo micanjem bala povećali zagađenje jer smo sada na manjoj površini budući da su stavljene bale na gornje bale, a nismo izašli s te katastarstke čestici. I dalje smo ostali na toj katastarskoj čestici - objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Ipak, Davor Patafta, nije bio zadovoljan odgovorom te tražio pismeni odgovor na postavljeno pitanje.

- Ja sam detaljno pročitao taj cijeli plan sanacije i nigdje ne piše da će se tu bale stavljati ni gore, a kamoli da će se širiti područje jer teoretski je moguće da čestica bude milijun kvadrata, a to ne znači da mi unutar milijun kvadrata mi možemo seliti otpad. Ja ovo i dobronamjerno govorim da ne bi još i dalje zagadili područje, da netko ne shvati da je ovo zlonamjerno bilo što, već dobronamjerno da ne zagađujemo dalje područje Brezja - objasnio je Patafta.

Hrvoja Petrića je zanimalo tko se nalazi u povjerenstvu za rješavanje bala u Brezju te da li se i dalje razmatra kupnja MBO Brezja kao jedna od opcija za rješavanje zbrinjavanja bala. 

- Povjerenstvo čine tri dame i jedan gospodin koji intenzivno sa mnom rade intenzivno na tome, a koji su isto u svakodnevnom kontaktu sa svim ministarstvima jer tražimo puteve kojim ćemo to riješiti i sigurno ćemo naći najbolji modalitet i onda ćemo doći pred vas. Članovi su Aleksandra Anić Vučinić zadužena za stručni dio zbrinjavanja otpada, zatim odvjetnica grada zadužena za pravna pitanja Željka Brlečić, kordinator, lobist i konzultant za taj projekt Mirka Jozić i Bruno Ister kao moj savjetnik i predsjednik odbora Varkoma - objasnio je Bosilj.