Patafta za Varaždin bez uhljeba: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići imanje režije

Sponzorirani članak | 10.5.2021. u 16:58h | Objavljeno u Aktualno

Gospodarstvenik Davor Patafta jedini je kandidat za gradonačelnika Varaždina koji ne živi od politike. Odreći će se svih povlastica koje imaju političari, neće koristiti službeni auto, a neće ni primati plaću. Ta sredstva iskoristit će da bi osigurao besplatne vrtiće.

Također, jedan je od rijetkih na političkoj sceni iza kojeg ne stoji cijela kolona onih koje bi trebalo uhlijebiti.

- Dosta je podobnih i nesposobnih, zaustavit ćemo uhljebljivanje. Varaždin zaslužuje biti bolji grad – poručio je Patafta.

Prioriteti Davora Patafte su pokrenuti gospodarski rast, ukinuti prirez i smanjiti komunalnu naknadu, gradsku upravu pretvoriti u servis gospodarstvenicima, ali i svim građanima, stvoriti konkurentnije tržište i time povećati prosjek plaća radnicima, a samim time povećati i mirovine, te podići standard i kvalitetu svima koji u Varaždinu žive. Zato ima konkretne i izvedive mjere.

Povećanje plaća

- Varaždinci i Varaždinke imaju najmanju plaću u Hrvatskoj, a sve zato jer se Gradom upravlja na način – uzmi ljudima i krpaj rupe u proračunu. Tako bi Grad znao voditi i mali Ivica. Umjesto toga planiramo osloboditi najveći gospodarski potencijal Varaždina – Brezje. Da je bilo pameti, tamo su se pred 15 godina mogle izgraditi tvornice, imali bi preko 3000 zaposlenih na tom mjestu i gospodarstvo bi punilo proračun. Bili bi konkurentniji, imali bi veći standard i ne bi bilo nikakve potrebe da se plaćaju prirez, vrtići, visoke režije i razni nepotrebni nameti. Zadnji je čas da se to promijeni – kaže Patafta.

Grad može imati 30-50 milijuna godišnje od novih tvrtki i radnika. Nažalost, imamo 15 izgubljenih godina u kojima su se političari bavili svađama, izmišljanjem afera i lažnim prijavama i podmetanjima, a ne razvojem. Krajnji je čas da se to promijeni.

Umirovljenicima 900 kuna više u kućnom budžetu

Varaždinski umirovljenici imaju najmanje mirovine u Hrvatskoj, a dijelom je razlog tome radno intenzivna, odnosno prerađivačka industrija u prošlosti. Grad će zato varaždinskim umirovljenicima, plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje te tako rasteretiti njihove mjesečne obveze.

Ova mjera svakom varaždinskom umirovljeniku u obiteljskom budžetu ostavlja više od 900 kuna na godinu.
Posebnu pažnju posvetit ćemo i novim dnevnim boravcima za umirovljenike sa cjelodnevnim stručnim vodstvom, poručio je Davor Patafta.

Varaždincima manji troškovi za plin

Što ako se zbog političkih sukoba prekine dobava ruskog plina? Može li Varaždin biti neovisan? Naravno da može. Grad Varaždin leži na ogromnim količinama podzemne vode koja je uvijek zagrijana na 14°C i koju ne koristimo. S druge strane građani, škole i druge javne institucije i gospodarstvenici plaćaju skupi uvozni ruski plin, koji putuje tisuće kilometara. Tim plinom grijemo vodu, zimi s nule na 20 stupnjeva, a na samo par metara imamo toplu vodu od 14 stupnjeva. Isto tako, ljeti se ta voda može iskoristiti za hlađenje. Uz to trošimo fosilna goriva i zagađujemo zrak. Ove podzemne vode i njihovu toplinu treba iskoristiti. Ono što nam je nekada možda predstavljao problem, treba pretvoriti u našu prednost.

- Grad mora kroz koncesije za privatne i pravne osobe poticati korištenje ove energije, koja pomoću dizalica topline može, uz veoma mali trošak, zagrijavati naše stambene prostore i sanitarnu vodu. Ne moramo koristiti ruski plin! Tu istu podzemnu vodu ljeti možemo koristiti za hlađenje prostora, dakle neće nam trebati klima uređaji. Možemo biti energetski samostalni. Dizalice topline pokretat će električna energija koja dolazi iz elektrana na Dravi ili iz solarnih panela čije postavljanje također treba poticati. Imamo energiju na raspolaganju, a ponašamo se kao pijani milijunaši i novac dajemo drugima umjesto da ga uložimo u druge stvari! – objasnio je Patafta.

Označeno u