FOTO: Patafta: Ako je moj otac suvlasnik, nisam ja, a ja nisam ni oženjen Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Patafta: Ako je moj otac suvlasnik, nisam ja, a ja nisam ni oženjen

| 19.2.2019. u 17:22h | Objavljeno u Aktualno

- Ovime želimo skinuti teret dva ugovora s bala, što je razlog pat pozicije u kojoj smo se našli - ustvrdio je zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar na današnjoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, osvrćući se na razloge raskidanja ugovora za interventno zbrinjavanje bala iz 2008., kao i dodatka tog ugovora iz 2009. godine, a o čemu su varaždinski vijećnici dobili informaciju.

Bioinstitut je, kako je dodao, još u listopadu 2017. utvrdio da je otpad ključnog broja 19. Godinu dana kasnije, točnije u lipnju 2018., uslijedila je odluka Vrhovnog suda RH, a mjesec dana kasnije T&H Invest traži bale. Varkom i Grad Varaždin zatim traže od T&H Investa dozvolu za gospodarenje otpadom, koji šalje dozvolu od C.I.O.S. MBO. U prosincu HAOP daje mišljenje prijavi otpada, da bi Varkom HAOP-u u siječnju ove godine prijavio promjenu ključnog broja.

- To nije napravila politika, Čehok ili ja, već struka - naglasio je Avar, napominjući da je priroda napravila svoje, ali i da dalje postoji opasnost od utjecaja na okoliš.

Ukazujući da u ugovoru postoji mogućnost raskida ugovora, zamjenik gradonačelnika podsjetio je na sudske postupke koji su se vodili u vezi bala, pri čemu je ukazao da TH Invest nema važeću dozvolu za otpad, iako traži bale.

-Dozvola je dostavljena do današnjeg dana i Varkom može zahtijevati naknadu štete - naglasio je Avar, dodajući da je NO Varkoma dao dopuštenje za raskid ugovora.

Ponovio je da je došlo do promjene svojstva bala te da zadovoljavaju uvjet odlaganja, pri čemu je ukazao i na članak u Dodatku ugovora iz 2009. prema kojem VIS vraća otpad ako nije određenog ključnog broja, a upravo je sad došlo do te promjene.

- Što reći kad neko naziva stručne osobe u Bioinstitutu, među kojima su i doktori znanosti, budalama, diletantima i slično. Zašto vrijeđati, ali uvrede su uvijek argumenti onih kojih ih zapravo nemaju - ukazao je Avar, nakon čega je detaljno objasnio kako su uzimani uzorci.

Ukazujući da je bio zastupnik 12 godina, gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da je dobivao često materijale po hitnom postupku, a tako radi Vlada, parlament i dr.

- Kolegi Patafti moram reći da me nikada nisu sumnjičili zbog sjednica. U vezi bala sam oslobođen jer se nikada nisam miješao u struku niti to mislim danas. Ako bude boga i pravde bit ću oslobođen - rekao je Čehok, naglašavajući da su svi ključni dokumenti poznati ne jedan dan, nego mjesecima, kao i da je pitanje svrsishodnosti obrade bala već ranije otvorio vijećnik Vjeran Strahonja, kao i Varaždinske vijesti.

Naglašavajući da nikad nije utjecao na nadzorna tijela, objasnio je da nije jedini član koji odlučuje na tijelima javnih poduzeća.

- Nikada ja i moji zamjenici nisu utjecali na struku koja je imala sedam ili osam sastanaka, i to iz različitih državnih tijela. Ovdje nismo zato da nekoga povjerimo. Dali smo prijedlog sanacije i tako smo došli do voga. Da smo izgubili devet godina – jesmo. Da smo ranije riješili, imali bi u Brezju tvornice. Inače, malo svi kasnite. Ovo je Vijeće, izuzev Strahonje, donijelo Plan gospodarenje otpadom u kojem piše da postoji mogućnost da otpad bude 19 12 12. Planovi su važniji odluka, jer su oni vrelo za sve pojedinačne odluke - rekao je Čehok, dodavši da ni argumenti Strahonje nisu bili nešto.

Naglašavajući da će biti suzdržan u slučaju glasovanja, Davor Patafta (Liga za Varaždin) rekao je da nije tako kako tvrdi zamjenik gradonačelnika Zlatana Avara.

- Zašto ti ključni dopisi nisu na Gradskom vijeću? Govorite neistine. Vidite u registru, Grad Varaždin ima ugovornu obvezu i prema C.I.O.S MBO i T&H Investu. Ako se idu raskidati ugovori, troškovi su pet milijuna kuna. A raskid je dokaz da ugovori nisu ništetni i jačaju poziciju T&H Investa. U balama ima biologije. Je l' bi smrdjelo da nema biologije. Ili bi mogla trava rasti? Jesu li se uzorkovale bale unutra? Nije se otvaralo. Zašto to ne bi provjerili, tim više što Bioinstitut daje različita mišljenja o istoj stvari? Nadalje, nemamo pravno mišljenje. Nemamo niti jedno pravno mišljenje. Glede T&H, Varkom ima potraživanje, a Grad se ne trudi dobiti avans. Da je Grad 99 posto u pravu, čemu rizik da se preuzima ako stvar nije pripremljena - rekao je Patafta, pitajući hoće li članovi Povjerenstva plaćati moguću štetu.

Vijećnik Vlado Sevšek (Liga za Varaždin) rekao je da ne bi bilo dobro da se nikome nanosi šteta, ustvrdio je da ne vidi zakonske osnove za raskid ugovora.

-Ako se radi o promjeni kategorizacije otpada u Brezju, inzistiram da imamo dokument koji dokazuje da se to dogodilo u 50 posto. Nije dovoljno pozivati se na registar onečišćenja. Nije točno da Varkom više ne odgovara za ugovornu obvezu. Nismo dobili niti jedan dokument koji bi dokazao osnovanost svega ovog. I na kraju, Grad vodi spor radi ništetnosti ugovora i kako onda ga raskidamo ako držimo da je ništetan - zapitao je Sevšek.

Kako je ustvrdio vijećnik Neven Bosilj (SDP), Plan nije izvorište i vrelo svih stvari oko bala, već gradonačelnik Čehok.

-Kako ste mogli potpisati ugovor na Badnjak 2008. u vrijeme kada VIS nije imao potrebne dozvole. Zašto nemamo pravnih mišljenja da je doista tako kako se danas tvrdi? Zašto se tražio moratorij na tužbu, zašto ne znamo do kuda su došli pregovori. Mi jesmo za rješenje bala, ali ne na ovakav način. No, ova točka je samo informacija što znači da ste uzeli na sebe sav rizik zajedno s direktorom Varkoma - rekao je Bosilj, nakon čega je ukazao da na web stranicama nadležnog ministarstva je još uvijek Program koji spominje obradu otpada.

Ponovivši da T&H Invest i nakon podjele ima dozvolu za gospodarenje otpadom, Patafta je rekao da odluke ne treba donositi na temelju krivih predodžbi.

Odgovarajući na upite vijećnika, Čehok je rekao da on nije izvorište zla, već je zapravo Bosiljeva stranka izvorište zla s obzirom na sve te da ga se ogovaralo.

-VIS nije mogao prije imati dozvolu jer nitko u Hrvatskoj ju nije imao. MBO postrojenje u Brezju je takvo kakvo nema nitko u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Rijeci. Da smo u njemu prije riješili bale, već bi imali tvornicu. Vi ste izvorište zla. Habuš je napravio koncesiju mimo Plana gospodarenje otpada. Kategorizaciju nisam napravio ja niti Avar. Bioinstitut je ovlaštena institucija, koja tvrdi da je otpad 19. Ako netko misli da nije, neka se njima javi. A pravna pitanja raščistili su pravnici kad je Varkom poslao prijedlog raskida. Vi danas imate eminentnog prosvjednika čiji su troškovi Grad stajali tri milijuna kuna. Vlado, ti si preuzeo logiku Habuša. To što mi raspravljamo o raskidu ne znači da je ugovori još nisu važeći. Mi jednostavno želimo van iz ovoga. Ove pravne sporove moramo raščistiti, a ja Grad Varaždin nisam uveo u niti jedan spor - poručio je Čehok te podsjetio da je Fond ranije odobrio sufinanciranje, koje je koalicija SDP-a i HNS-a odbila te se odlučila za puno skuplju opciju.

Ocjenjujući Čehokov istup cirkusom, Marković je rekao da gradonačelniku samo nedostaju krila kakve su viđena na Dori.

-Interpretira me se na potpuno krivi način. Ako raskidamo ugovor, onda nije ništetan. Ako je ugovor ništetan, onda nemamo što raskidati - ponovio je Sevšek.

Za repliku se javio i vijećnik Patafta.

-Bio sam konkretan, a Čehok je općenit. Ukazao sam na sumnju. U dokumentu piše da otpad nije inertan. Ministarstvo nema novi dokument. Cijeli svijet se trudi da komunalni otpad bude 20 jer ne treba analizu. Velite da je ugovor teret i da je samo tako raskidati. Idu posljedice. Zato sumnjam da tim ljudima radite korist. Zato je bolje da pokrenemo kaznenu prijavu da bolje spavamo. Ministarstvo je htjelo riješiti bale, ali nije išlo zbog važećih pravnih poslova - rekao ja Patafta, pitajući zašto nema direktora Varkoma.

Naglašavajući da pozorno sluša, vijećnik Denis Mladenović (Glas) rekao je da je čitao Varaždinske vijesti te je li točno da iza T&H Investa u kojima piše da iza poduzeća stoje otac i supruga Patafte, što znači da zastupa krupni kapital ili javni interes.

- Rekao sam da nisam direktor već sedam godina, kao i da nisam u vlasničkoj strukturi. Ako je moj otac suvlasnik, nisam ja, a ja nisam ni oženjen - rekao ja Patafta, naglašavajući da više radi u korist Grada, što je i razlog zašto će pokrenuti postupke da se ne bi reklo da se pogodovalo T&H Investu.

Replicirajući, Patafta je rekao da je Centra akreditirana, kao i da otpad 20 može na odlagalište.

-Ljudi su nedavno otvarali bale, a jedan čovjek je završio na Hitnoj - ustvrdio je Patafta.

Ispred HDZ-a Damir Habijan ustvrdio je da neće ulaziti u pravnu problematiku postupaka u tijeku, kao i da će biti pravnih posljedica bez obzira na to što se odluči ili ne odluči.

-Svaka strana ima svoj stav. Ljude ne zanimaju pravna pitanja, već kad će se bale maknuti. Prva bala postavljena je 2. travnja 2005., a NK Varteks je tada bio treći, nije bilo POS-a… Danas, 14 godina kasnije, imamo 95 tisuća tona. Cijelo vrijeme pričalo se tko je kriv, gradske vlasti pokazale su se defetistički, izuzev ad hoc mjera koje su bile dolijevanje ulja na vatru. Odluke koje su pred vama mijenja stvar. Grad preuzima aktivnu ulogu. HDZ nije sudjelovao u kreiranju ovog problema koji tišti sve. Slažem se da je ovo hrabra odluka da se Varaždin spasi od bala, stavimo po strani osobne interese i političke, neka ova odluka bude u prilog grada. Danas je trenutak da preuzmemo odgovornost i očistimo ledinu od bala - poručio je Habijan.

Zašto se govori o odlučivanju, pitao je Patafta, kada je na dnevnom redu informacija.

- Ovo nije samo pravna odluka, može biti rizična odluka. Da imate vi takvu odluku, bi li svojoj djeci ostavljali spor težak deset dvadeset milijuna kuna - pitao je Patafta.

Habijan je napomenuo da je mislio na odluku pod drugom točkom.

- Da čovjek nije donosio odluke, još bi bio u špilji - naglasio je Habijan.

Čehok je ponovio da je struka rekla da bale treba odvesti na odlagalište.

- Da treba riješiti bale, to nije sporno. Članovi Povjerenstva tražili su da se MBO makne iz Plana sanacije. Stručnjaci su rekli svoje i idemo svi zajedno srediti to stanje. To ne ide protiv nikoga, već želimo korist građanima - pozvao je Čehok.

Replicirao mu je Patafta, ukazujući da je stručno povjerenstvo nije gledalo stvari pravno ni financijski.

- Ovdje nema brojki, projekcija prednosti i pravnih posljedica. Ne pričamo o rješenju, iako se veli da će se odložiti. I Habuš je to pokušao. Gledajte da se to ne pokušao. Imate dva posla koje ćete možda raskinuti a doći će treći koji će se možda zakomplicirati - ustvrdio je Patafta.

Plan sanacije, kako je ukazao Avar, radi se radi sufinanciranja.

-Pravne posljedice neće biti takve kao da smo ovo poštivali. Sumnjate u naše uzorkovanje, ja u vaše dokumente, vi u nas, mi u vašu nepristranost. Naravno da ćemo presjeći. Habuš je šest godina gurao nešto što je nezakonito. A on je gurao do kraja. Hoćemo i danas gurati nezakonito? Kome docirate, profesorima? Tko je njih zvao, netko iz tvrtke koja ima interese. Mi radimo po proceduri konačno nakon niza godina. Tko ste vi da velite da vi sumnjate pa da onda svi moraju sumnjati. Mi kao odgovorna gradska vlast očekujemo da Varkom raskine ugovor. A Varkom će potraživati ne devet nego 20 milijuna od sljednika T7 Vis-a. Svi vole kamatariti ovaj grad. To vam je sukus rasprave. Ovo je prekretnica. Tako odgovorna vlast radi. Nitko iz većina nije diletant niti budala a vi da zavadite nas međusobno - poručio je zamjenik gradonačelnika.

U raspravi je sudjelovao i gradski vijećnik Vjeran Strahonja.

- Razvoj Varaždina, ali i kvaliteta života građana, velikim dijelom su uvjetovani odlukom Gradskog poglavarstva iz svibnja 2004. da će se smeće balirati i bale odlagati u Brezju i ugovorom o interventnom zbrinjavanju (gradonačelnik je g. Čehok), te odlukom Gradskog vijeća iz ožujka 2013. (gradonačelnik g. Habuš) da se usprkos važećem ugovoru o interventnom zbrinjavanju dodijeli koncesija za zbrinjavanje bala Zajednici ponuditelja. Bilo je tu još loših odluka, za koje je danas teško utvrditi radi li su objektivno uvjetovane, ili se radi o neznanju, pohlepi...

16.09.2018. sam napisao: „.... Bale. Najgore je to što ni od onih koji su osmislili bale smeća i prateće poduzetničke poduhvate, ni od onih koji su sve napravili da bale budu još uvijek tu gdje jesu, nismo čuli ni jednu riječ sumnje u vlastite postupke, osjećaj odgovornosti za štetu nanesenu gradu i stanovnicima. Nigdje stida, koža odebljala...

Čuli smo o potencijalnim tužbama, nervozi onih koji potražuju milijune zbog toga što nisu realizirali ugovore i o propuštenim prilikama za ulaganje u zonu Brezje. Ni riječi o tome da je u trenutku iskrcavanja bala smeća objektivno smanjena vrijednost nekretnina u Brezju i Kućanu, čime su oštećene stotine obitelji. Tek pokoja riječ o smanjenoj kvaliteti života, smradu i rizicima za zdravlje. Toliko o brizi za građane.

Što se mene tiče, mislim da je razumno pregovorima potražiti prihvatljivo rješenje za bale, a prihvatljiv rok je do kraja godine. Odluku o tome može donijeti samo Gradsko vijeće. Jasno je da sadržaj nagodbe mora biti javan, a proces kojim je do nagodbe došlo transparentan.
Ako to ne uspije, bale je potrebno zbrinuti bez obzira na potencijalne sudske sporove, ili one koji su u tijeku. I to je rješenje.“ - rekao je Strahonja.

- Danas, 19.02.2019. Gradsko vijeće raspravlja o raskidu ugovora. Argumenti su mi prihvatljivi, ugovori govore o obradi jedne vrste otpada, danas je druga, vrijeme je učinilo svoje. Struka je rekla svoje, što pravna, što ovlašteni laboratorij.... Smatram da bale treba zbrinuti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci zbog nekoliko razloga.

Prvi i osnovni je štetni utjecaj na zdravlje stanovnika Varaždina zbog zagađenja podzemnih voda, zraka i tla. Najviše trpe građani koji žive u neposrednoj blizini bala. Oni dodatno trpe materijalnu štetu, bez da su ikako obeštećeni, bez da dobivaju ekološku rentu, bez da im je umanjena komunalna naknada ili neko drugo davanje.

Siguran sam da će im odvozom bala vrijednost nekretnina porasti za dvoznamenkasti postotak. Što se tiče podzemnih voda, mislim da bi naš cilj morao biti da građani na cijelom području Varaždina za 5 godina mogu bez rizika zalijevati salatu iz zdenca u vrtu. Mislim da je nužno izgraditi sustav kontinuiranog praćenja kvalitete podzemnih voda, ne samo zbog bala.

Drugi razlog je u činjenici da se smanjuje prostor za zbrinjavanje takve vrste otpada, stoga što su kapaciteti i broj postojećih odlagališta diljem Hrvatske ograničeni, a i rok do kada će moći primati takav otpad. Sat otkucava...

Treći razlog je oslobađanje prostora za razvoj grada, prije svega gospodarski, ne samo tamo gdje su sada bale, nego i u cijeloj južnoj zoni grada.
Četvrti razlog je politički jer sve političke kampanje počinju i završavaju s balama, kao i većina rasprava o bilo kojoj temi. Bale su zarobile gospodarski i prostorni razvoj grada, ali i politički život, u vremenu između 2006. i 2016 godine.

Bale su opravdanje za propuste u prošlosti, bale su izgovor za nečinjenje u sadašnjosti. Dok bale postoje, sva promišljanja budućnosti i razvojne teme su u drugom planu... Na kraju, ove naše odluke ne znače nužno nove sudske sporove, niti lošiju poziciju u postojećim, niti prekid procesa nagodbe o postojećim - rekao je Strahonja.